De volgende 10 eilanden zijn qua oppervlakte de grootste van de wereld. Op de map lijkt Ellesmere misschien een stuk groter dan een aantal andere eilanden, maar dat komt uiteraard door de vervorming van de map (dicht bij de polen lijken landen groter). Australië staat niet in de lijst omdat dit een continent is, en de definitie van een eiland is: een landoppervlakte dat aan alle kanten omringd is door water, maar kleiner is dan een continent en groter dan een rots of een zandbank. Zou Australië wel meetellen dan zou het met een oppervlakte van 7.686.850 km² de grootste zijn.

10. Ellesmere – 196.236 km²

Ellesmere eiland

In de Noordelijke IJszee vind je het Canadese Ellesmere-eiland. Het eiland ligt dan ook ten noorden van het vasteland van Canada en maakt deel uit van de Canadese Arctische Eilanden. Ellesmere-eiland hoort niet alleen bij de tien grootste eilanden ter wereld, maar heeft ook een record op zijn naam staan. Het is namelijk het dunst bevolkte eiland ter wereld. In 2006 woonden er nog maar 146 mensen op het eiland, dus het is de ideale plek voor iedereen die graag rust opzoekt.

9. Groot Brittannië – 216.777 km²

Groot britannie

Het Verenigd Koninkrijk of Groot-Brittannië heeft ook een plek op deze lijst veroverd. Dat is ook niet gek, want op dit eiland bevinden zich maar liefst drie verschillende landen. Engeland, Schotland en Wales horen allemaal op het eiland thuis. De landen vormen een eenheid, maar hebben ook allemaal hun eigen identiteit. Dus ondanks dat ze een eiland delen, zijn er verschillende culturen te vinden op Groot-Brittannië.

8. Victoria-eiland – 217.291 km²

Weer een eiland van de Canadese Arctische Eilanden is groot genoeg voor deze lijst. Victoria-eiland ligt alleen iets zuidelijker da Ellesmere-eiland. Dit eiland vind je namelijk vlakbij de kust van Canada. Er wonen ongeveer 1700 mensen die het hele jaar moeten afzien. Op het eiland heerst namelijk een arctisch klimaat. Dat betekent dat het over het algemeen elf maanden per jaar winter is, met één maand lente.

7. Honshu – 227.962 km²

Honshu

Het land Japan bestaat in principe uit een aantal verschillende eilanden. Het grootste eiland wordt Honshü genoemd. Dit is ook meteen het drukste eiland van het land, want op Honshü vind je een aantal van de grote steden van Japan. Tokio, Kioto en Osaka horen allemaal op het grote eiland thuis. Er wonen meer dan 103 miljoen mensen op het eiland, waarvan een kwart vooral in de buurt van Tokio te vinden is.

6. Sumatra – 443.066 km²

Sumatra

Ook Indonesië is een land dat alleen maar uit eilanden bestaat. Het is dan ook niet gek dat een van deze eilanden deze top 10 gehaald heeft. Sumatra werd vroeger ook wel het “eiland van goud” genoemd, wat kwam door de grote hoeveelheden goud die er in de mijnen van het eiland gevonden werden. Sumatra was ook altijd een belangrijk eiland voor handelslieden, wat vooral kwam door de praktische ligging op een handelsroute.

Bekijk hier de top 10 grootste eilanden van Indonesië.

5. Baffineiland – 507.451 km²

Baffin

Het is duidelijk dat Canada een aantal indrukwekkende eilanden heeft. Baffineiland is het grootste van het land en is vernoemd naar een Britse ontdekkingsreiziger: William Baffin. Er zijn ongeveer 11.000 inwoners op het eiland te vinden, maar het is geen pretje om er te wonen. Zo is het niet mogelijk om een waterleiding te installeren, omdat de temperaturen op Baffineiland gewoon te koud zijn.

4. Madagaskar – 587.713 km²

Madagscar

Ten oosten van het vasteland van Afrika is het eiland Madagaskar te vinden. Dit is tegelijkertijd een land met een rijke geschiedenis. Rond het jaar 0 werd het eiland voor het eerst bewoond door mensen. Sindsdien is het een komen en gaan van nieuwe inwoners. Zo is het eiland ooit bezet geweest door de Fransen, maar het land Madagaskar is sinds 1960 weer helemaal onafhankelijk.

3. Borneo – 743.330 km²

borneo

Dit eiland wordt net zoals Groot-Brittannië gedeeld door drie verschillende landen. Indonesië, Maleisië en Brunei bezitten allemaal een deel van het eiland. Indonesië en Maleisië bezitten ook nog andere eilanden, maar de staat Brunei is helemaal gevestigd op Borneo. Dit eiland was altijd de trotse bezitter van de oudste regenwouden ter wereld. Sommigen waren meer dan 130 miljoen jaar oud, maar helaas is een groot deel van de regenwouden door de jaren heen gekapt.

2. Nieuw Guinea – 785.753 km²

Nieuw Guinea

Het eiland Nieuw-Guinea maakt officieel onderdeel uit van het continent Australië. Het eiland hoort niet thuis bij het land Australië, maar bij Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea. Hierbij is het eiland door het midden gedeeld, met een westelijke en oostelijke kant. Tijdens de jaren 40 hoorde het westelijke gedeelte van het eiland bij Nederland. Dat was in de periode van de Nederlandse bezetting op Indonesië.

1. Groenland – 2.130.800 km²

Groenland

Dit eiland staat met stipt op nummer 1, want Groenland is meer dan twee keer zo groot als Nieuw-Guinea. Het eiland hoort geografisch gezien officieel bij Noord-Amerika. Toch beschouwen veel mensen het land als een echt Europees land. Dat komt door de band die Groenland met Denemarken heeft. Het eiland hoort dan ook officieel bij het koninkrijk van Denemarken, maar is wel een autonoom gebied. Het is tegelijkertijd het dunst bevolkte autonome land ter wereld. Er wonen ongeveer 57.000 mensen op het eiland, wat betekent dat er 0,03 personen per vierkante meter wonen.

Vergelijkbare lijstjes