Het continent Azië kent veel grote landen als China, Rusland en Mongolië, maar dat zijn niet de enige landen. Het heeft ook tal van landen die qua oppervlakte vele malen kleiner zijn. De tien kleinste Aziatische landen worden hieronder op een rijtje gezet.

10. Koeweit (17.818 km2)

koeweit

Het land Koeweit ligt aan de Perzische Golf tussen Saudi-Arabië en Irak in. Het land staat niet bekend om zijn schoonheid, maar om de olie. Zo heeft het geen water in de grond door het woestijnklimaat, maar in plaats daarvan liters olie. Het is dan ook geen geheim dat Koeweit niet krap bij kas zit.

9. Timor-Leste (14.874 km2)

timor leste

Rei-artur /wikipedia/CC BY-SA 3.0

Wie weet waar dit land ligt, heeft vroeger op school waarschijnlijk hoge ogen gegooid met topografie. Timor-Leste, ook wel bekend als Oost-Timor, ligt eigenlijk middenin Oceanië, maar behoort toch tot Azië. Het grenst aan Indonesië, het land wat er ook lang met harde hand heeft geregeerd. Sinds 2002 is Timor-Leste een onafhankelijke staat en aangesloten bij de Verenigde Naties.

8. Qatar (11.586 km2)

qatar

Net als Koeweit is Qatar goud voor de oliesjeiks. De geografische ligging is gelijk aan die van Koeweit: grenzend aan de Perzische Golf en Saudi-Arabië. Dat het land graag veel geld uitgeeft aan pronkstukken is te zien aan de stadions die gebouwd worden voor het WK voetbal. De stadions zien eruit als prachtige bouwwerken, maar de werkomstandigheden zijn belabberd.

7. Libanon (10.452 km2)

libanon

Yoniw/wikipedia/CC BY-SA 3.0

Het land dat pas geleden nog is opgeschrokt door de explosie in de hoofdstad Beiroet behoort ook tot een van de kleinste landen van Azië. Het wordt in het oosten volledig omringd door Syrië en in het westen bevindt zich de Middellandse Zee. Het land is door de jaren heen geteisterd door veel oorlogsgeweld en prijkt ook niet hoog op de bucketlist van menig Nederlander.

6. Cyprus (9.251 km2)

cyprus

Volgens sommige mensen behoort Cyprus tot Europa, volgens anderen tot Azië. Het eiland bestaat uit twee delen, maar alleen Turkije erkent het deel Noord-Cyprus. Het is een populair vakantie-eiland vanwege zijn mooie stranden en kustlijnen.

5. Palestina (6.220 km2)

Palestina is een complex land. Het land bestaat uit twee delen: de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Het land staat vooral bekend om zijn conflict met Israël. Palestina streed jarenlang voor onafhankelijkheid en pas in 2012 is dat een beetje gelukt. De VN heeft Palestina dezelfde status gegeven als Vaticaanstad (waarnemersstaat – niet-lid).

4. Brunei (5.765 km2)

brunei

Brunei is een klein land dat grenst aan Maleisië. Het land heeft ook veel weg van zijn buurland. De bekendste bezienswaardigheid is het imposante paleis van sultan Hassanal Bolkiah. Ook Brunei behoort tot de rijkste landen ter wereld, wederom dankzij de grote olievoorraden. Om de grootte van de kleinste landen van Azië op waarde te schatten een vergelijking: Brunei is net iets groter dan onze provincie Gelderland!

3. Bahrein (765 km2)

Bahrein

We gaan weer terug naar de Perzische Golf. Om precies te zijn naar Bahrein. Het ligt ten westen van Qatar. Bahrein heeft net zoals Qatar een belangrijke positie in de oliehandel. Bahrein bestaat in totaal uit 33 eilanden. Het is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld.

2. Singapore (716 km2)

singapore

Singapore is toch echt een erkend land en geen stad zoals veel mensen denken. Door de bijzondere bouwwerken die er te vinden zijn, is het een mooie bestemming voor je reis naar Azië. Ideaal is natuurlijk dat het aan het mooie Maleisië vastligt.

1. Malediven (300 km2)

Malediven

Het is het kleinste maar misschien ook het meest geliefde vakantieland van Azië. Net onder India liggen prachtige eilanden die samen de Malediven vormen. Eenmaal zo’n vakantiekiekje gezien van een villa midden op zee gaat het nooit meer uit je hoofd. Je moet er een keer naartoe!

Dit artikel is geschreven door Jitse de Graaf, student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

Vergelijkbare lijstjes op Alletop10lijstjes.nl