Een aantal van de hoogste bergen ter wereld is in Noord-Amerika te vinden. Dit is het continent van het ruige Canada, de hoge pieken van de Verenigde Staten en het veelzijdige landschap van Mexico. Ben je benieuwd naar de hoogste bergen die je in dit continent tegenkomt? Dit zijn de top 10 hoogste bergen van Noord-Amerika.

10. Mount Steele – 5.073 meter hoog

Mount Steele

Jsayre64/wikipedia/CC BY-SA 4.0

Mount Steele is te vinden in Canada en ligt in Nationaal Park Kluane, niet ver van de grens met Alaska. De berg heeft zijn naam te danken aan Sir Sam Steele, een lid van de North West Mounted Police. Deze politie-eenheid bestond uit agenten te paard en speelden een belangrijke rol tijdens de goudkoorts in Canada. In 1935 werd Mount Steele voor het eerst succesvol beklommen.

9. King Peak – 5.173 meter hoog

Alaska Range

Deze berg heeft een koninklijke naam en is ook in Canada te vinden. De eerste klim naar de top van King Peak vond plaats in 1952. Toen probeerde een groep studenten de top te bereiken. Ze moesten een storm zien te doorstaan en onderweg raakten een aantal studenten gewond. Toch is het ze gelukt om naar een hoogte van 5.173 meter te klimmen. De tweede en derde klim naar de top volgden al in hetzelfde jaar.

8. Iztaccíhuatl- 5.230 meter hoog

Iztaccíhuatl

De Iztaccíhuatl ligt in Mexico en is een actieve vulkaan. In totaal heeft de berg vier pieken, waarvan de hoogste 5.230 meter boven de zeespiegel uittorent. De naam van de berg is te vertalen naar “witte vrouw”. Dat heeft alles te maken met de vorm van de vulkaan. Wanneer je deze vanaf de zijkant bekijkt, lijkt het net op een slapende vrouw. Er gaat zelfs een legende rond die vertelt dat de vulkaan één van de twee slapende geliefden is die na hun dood een deken van sneeuw hebben gekregen om eeuwig samen te rusten.

7. Mount Lucania – 5.226 meter hoog

Mount Lucania

Jsayre64/wikipedia/CC BY-SA 4.0

Ook Mount Lucania ligt in Canada en maakt deel uit van het Sint-Eliasgebergte, net als de andere Canadese bergen op dit lijstje. De berg heeft zijn naam te danken aan hertog Lodewijk Amadeus van Savoye. Deze hertog reisde met schip de RMS Lucania van Liverpool naar New York, waarna hij op ontdekkingstocht ging in de Canadese bergen. Toen hij de top van Mount Lucia zag, besloot hij de berg te vernoemen naar het schip waarmee hij zijn ontdekkingstocht begon.

6. Mount Foraker – 5.304 meter hoog

Mount Foraker

Mount Foraker maakt deel uit van het Alaskagebergte en ligt in de Verenigde Staten. De berg is vernoemd naar Joseph B. Foraker, een belangrijke gouverneur van de staat Ohio. Je vindt Mount Foraker in het Nationaal Park Denali dat in de staat Alaska ligt. De berg heeft twee toppen, waarvan de lagere top als eerste beklommen werd in 1934. Een paar dagen later volgde een expeditie naar de hogere top, die meer richting het zuiden ligt.

5. Popocatépetl – 5.462 meter hoog

Popocatépetl

Net als de eerdere Mexicaanse berg op dit lijstje, is de Popocatépetl een actieve vulkaan. De naam van de berg is niet voor niets te vertalen naar “rokende berg”, wat natuurlijk een verwijzing is naar de rook die periodiek uit de vulkaan komt. De Popocatépetl ligt op ongeveer 70 kilometer van Mexico-Stad. Wanneer je een bezoek aan deze stad brengt, kun je het geluk hebben dat je de berg in de verte ziet. Dit is alleen mogelijk op heldere dagen.

4. Mount Saint Elias – 5.489 meter hoog

Mount Saint Elias

Mount Saint Elias ligt op de grens tussen Canada en de verenigde staten en is meteen de berg waar het Sint-Eliasgebergte zijn naam aan te danken heeft. De berg werd voor het eerst ontdekt in 1741, maar kreeg waarschijnlijk pas in de achttiende eeuw een naam. Er wordt gedacht dat de naam een referentie is naar Cape Saint Elias, een kaap in de buurt van de berg. In 2007 werd er een poging gedaan door skiërs die de langste skiroute ter wereld af wilden leggen. Zij deden een poging om meer dan vijf kilometer naar beneden te skiën vanaf de top van de berg.

3. Piek van Orizaba – 5.747 meter hoog

Orizaba

De hoogste berg van Mexico is de nummer drie van dit lijstje. De Piek van Orizaba is vernoemd naar de stad waar de berg in de buurt ligt. Het is niet zomaar een hoge berg, maar de hoogste vulkaan van heel Noord-Amerika. De bovenkant van de vulkaan is bedekt met een laag sneeuw en de vulkaan is niet meer actief. De laatste uitbarsting vond in 1687 plaats en de krater is inmiddels helemaal gesloten. Bergbeklimmers kunnen dus in de krater van de Piek van Orizaba staan.

2. Mount Logan – 5.958 meter hoog

Mount Logan

Mount Logan is de hoogste berg van Canada en maakt net als de andere Canadese bergen op dit lijstje deel uit van het Sint-Eliasgebergte. Geoloog William Logan is degene aan wie de berg zijn naam te danken heeft. De berg is op dit moment al bijna zes kilometer hoog, maar het zou kunnen dat hij nog hoger gaat worden. Er is namelijk veel activiteit onder de berg, waardoor deze langzaam maar zeker hoger wordt.

1. Denali – 6.194 meter hoog

Denali

De hoogste berg van Noord-Amerika is meteen de enige berg in het continent met een hoogte boven de zes kilometer. De Denali ligt in de Verenigde Staten en is dus ook de hoogste berg van dit land. Hij maakt deel uit van het Alaskagebergte. Wil je de berg dus zien, dan moet je in de staat Alaska zijn. De naam van de berg is te vertalen als “de hoge”, wat een toepasselijke naam is.

Meer hoge bergen