Bijna elk klein meisje wil wonen in een paleis. Maar in de paleizen uit deze top 10 kunnen ‘prinsesjes’ beter niet gaan wonen. Ze zouden er in verdwalen. Dit zijn de grootste paleizen ter wereld, beoordeeld aan de hand van vloeroppervlakte..
De definitie van een paleis: een ambtsgebouw dat een openbare of ceremoniële functie heeft. Het is vaak ook een (woon)huis voor een staatshoofd of een bisschop.
10. Koninklijk Paleis van Madrid (Royal Palace)
Het Koninklijk Paleis (Royal Palace) in Madrid is het enige kasteel in deze lijst waar nog wordt geregeerd. Het heeft een oppervlakte van 135.000 m². Het staat op de plek waar vroeger (vanaf de 9e eeuw) een fort stond en later ook de Alcázar (vanaf de 16e eeuw). Na een brand in 1734, werd er een nieuw paleis gebouwd door architect Sachetti. Deze was af in het jaar 1955. Met name het grote trappenhuis (met een plafondschildering van Corrado Giaquinto), de Troonzaal, de gala-eetzaal, de koninklijke kapel, de koninklijke apotheek en de Ceremoniezaal zijn spectaculair. Niet alleen het paleis is indrukwekkend ook Campo del Moro, de tuin van het paleis, is een mooi voorbeeld van Engelse landschapsarchitectuur. Koning III was de eerste koning die het paleis bewoonde. Ook nu nog is het paleis de officiële residentie van het Spaanse Koningspaar, maar hoofdzakelijk heeft het een ceremoniële functie.
9. Malbork Kasteel (Polen)
Het grootste Middeleeuwse kasteel van Europa bevindt zich in Polen aan de Nogat rivier. Het is tevens de grootste vesting gemaakt van baksteen. Het heeft een oppervlakte van 143.000 m². Alleen al de voorbereiding in de 13e eeuw voor de bouw van deze burcht was een enorme onderneming, dat kwam vooral doordat het kasteel is gemaakt van maar liefst 4,5 miljoen bakstenen. Het kasteel is er één, zoals de meeste mensen zich een kasteel voorstellen. Het heeft dikke muren en is omringd door grachten, poorten, ophaalbruggen en verdedigingswerken. Bij het kasteel zijn ook een paleis van de Grootmeester, kazernes en riddervertrekken gevestigd. Van april tot augustus zijn er avondelementen bij het kasteel met betoverend mooi licht en geluid. In augustus is er tevens de belegering van Malbork. Dit evenement is een groots spektakel in Centraal Europa.
8. Verboden Stad (Beijing)
Met een oppervlakte van 150.000 m² is de Verboden stad van Peking de 8e in deze lijst. Maar als je kijkt naar de oppervlakte binnen de paleismuren, dan is de Verboden Stad het grootste paleis. In 1422 werd het paleis in opdracht van de Yongle-Keizer gebouwd. Van hieruit werd het rijk bestuurd door de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie. Het bestaat uit een binnenhof en een buitenhof. Op het buitenhof staan paviljoenen en kleinere paleizen. Ook zijn hier sinds het begin van de 20e eeuw een Oudheidkundig museum een Paleismuseum gevestigd. Het Keizerlijk Paleis staat op de binnenhof. Een belangrijke poort van de Verboden Stad is Tiananmen, ook wel de Poort van de Hemelse Vrede genoemd.
7. Apostolisch Paleis (Vaticaanstad, Rome)
De Paus woont en werkt in het Apostolisch Paleis bij Rome. Het heeft een oppervlakte van 162.000 m². Het Apostolisch Paleis stamt uit de 13e eeuw. Sinds 1589 bevindt zich hier het privé-appartement van de Paus. Het paleis maakt onderdeel uit van de Vaticaanse paleizen, op een heuvel van het Sint-Pietersplein met de Sint-Pietersbasiliek. De beste kunstenaars van het land werden betrokken bij het ontwerp, de bouw en inrichting van de paleizen, zoals Michelangelo en Bernini. Bij het enorme gebouwencomplex van de Vaticaanse paleizen behoren ook het zeer bekende Middeleeuwse Paleis en de beroemde Sixtijnse Kapel.
6. Istana Nurul Iman (Brunei)
In Bandar Seri Begawan, de hoofdstad van het Zuidoost Aziatische landje Brunei, bevindt zich Istana Nurul Iman. Deze naam betekent ‘Paleis van het licht van vertrouwen’ en heeft een oppervlakte van 200.000 m². In dit paleis woont de Sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah. Het is een grote, witte constructie met gouden koepels en minaretten, ontworpen door architect Leandro V. Locsin en gebouwd in het jaar 1984. De enorm rijke Sultan heeft enorm veel geld hierin geïnvesteerd. Het beschikt over veel pracht en praal. Opvallend is de enorme oprijlaan naar het kasteel. Naast een enorm huis beschikt de Sultan ook over veel goud, kunst, 7000 auto’s, een enorm zwembad en een eigen satellietpark. Het paleis wordt om deze reden dag en nacht grondig bewaakt door wachters. Vanuit het nabijgelegen Persiaran Damuan Park en vanuit een boot op de Brunei rivier heb je uitzicht op het kasteel.
[criteo]5. Rashtrapati Bhavan (New Delhi)
In New Delhi, de hoofdstad van India, staat het Rashtrapati Bhavan paleis. Deze bevindt zich op de plek waar eerst een ander paleis stond, namelijk Viceroy’s House. Rashtrapati Bhavan stamt uit het begin van de 20e eeuw en is ontworpen door Edwin Lutyens. Het heeft een oppervlakte van 200.000 m², beschikt over vier verdiepingen met 340 kamers. Het kasteel is de officiële residentie van de president van India. Het complex beschikt over enorm grote tuinen, de Mughal Gardens genaamd. Tevens bevinden zich bij het kasteel grote open ruimten, residenties van personeel, stallen en kantoren.
4. Ak Saray (Ankara)
Het presidentiële paleis van Turkije is in de hoofdstad Ankara gevestigd. Het heet Ak Saray en dat betekent ‘Wit Paleis’. Het paleis is 200.000 m² groot en telt meer dan 1000 kamers. De hoofdarchitect van het gebouw, dat begin deze eeuw werd gebouwd, was Ṣefik Birkiye. Hij gebruikte de stijl van de Seldjoeken. Beveiliging van het gebouw werd als hoge prioriteit gezien. Daarom beschikt het paleis over tunnels, bunkers en een ondergronds commandocentrum. In het eigen laboratorium wordt het eten op gif, bacteriën en radioactiviteit gecontroleerd. Ak Saray bevindt zich in een uitgestrekt agrarisch recreatief gebied.
3. Paleis Het Louvre (Parijs)
Paleis Het Louvre bevindt zich net ten noorden van de Seine in Parijs. Het middeleeuwse kasteel is eind 14e eeuw gebouwd in opdracht van Karel V. Het heeft een oppervlakte van 400.000 m² en is 300 jaar lang de residentie geweest van de koningen van Frankrijk. Het beschikte al van begin af aan over een enorme bibliotheek met veel kunstwerken en boeken. Later werd het paleis een museum, op een oppervlakte van 60.600 m². Het is hiermee één van de grootste musea ter wereld en tevens het best bezochte museum ter wereld. Hier bevindt zich het wereldberoemde schilderij ‘de Mona Lisa’ van Leonardo da Vinci.
2. Hofburg Paleis (Wenen)
In de 13e eeuw werd de Hofburg burcht in Wenen gebouwd. In de eeuwen daarna werd het paleis vele malen verbouwd en uitgebreid. Het kreeg uiteindelijk een oppervlakte van 240.000 m². Van de oorspronkelijke burcht is nog maar weinig over. Tot 1918 was het paleis de residentie van de Habsburgse heersers van het Keizerrijk Oostenrijk. Zij wilden allemaal iets eigens van het paleis maken, waardoor het paleis nu een mengeling van een middeleeuwse, renaissance, barok, 19e en 20e -eeuwse bouwstijl is geworden. Na de tijd van de Halsburgse heersers werd het Hofburg Paleis de residentie van de Oostenrijkse Bondspresident. Er bevinden zich vele woonvertrekken en een bibliotheek in het complex.
1. Parlementspaleis (Boekarest)
Met een oppervlakte van 330.000 m² staat het Parlementspaleis in Boekarest op nummer 1 van deze lijst. Het telt 2000 kamers verdeeld over 12 verdiepingen met 8 ondergrondse niveaus. Het paleis werd gebouwd in 1984 en bestaat uit Roemeens bouwmateriaal, waaronder veel marmer. Sinds 1994 zetelt hier het parlement. Ook zijn er meerdere musea in het paleis gevestigd.
[adsenseo]