Het was een jaar met bijzonder grote blockbusters die vooral teerden op hun succesvolle voorgangers. Enkele bekende namen kwamen langs die perfect het tijdsbeeld van de grote Hollywoodfilms aangaven: de sequels en prequels vlogen je om de oren. De typisch Amerikaanse actiefilm was ook in 2013 weer om van te smullen. De steeds duurdere films komen met special effects waar je meer dan eens – zeker in de bioscoop – je adem inhoudt. Een lijstje met de top 10 actiefilms van 2013.

Dit lijstje uit 2013 is wat ouder, misschien ben je opzoek naar de top 10 actiefilms van 2019?

10. World War Z

World War Z

Regisseur Marc Forster heeft een Brits-Amerikaanse actiehorrorfilm weten te maken die wereldwijd meer dan een half miljard dollar opbracht. De film is gebaseerd op het boek van Max Brooks. In World War Z speelt Brad Pitt de hoofdrol van Gerry Lane, een voormalig onderzoeker van de Verenigde Naties die een zombie-epidemie de kop moet zien in te drukken. Het recept voor een spannende film, dat is zeker. Op zoek naar het vaccin beleeft Lane de bizarste avonturen. De besmetting lijkt niet te stoppen, tenzij Lane daar iets aan weet te doen. Behalve Pitt spelen ook Mireille Enos en Fana Mokoena hoofdrollen in de spectaculaire film.

9. Man of Steel

Man of Steel

Als Batman regisseur Christopher Nolan de producent is, dan weet je het wel. Veel actie en een scherpe verhaallijn maken van Man of Steel een aangename film om te zien. Geregisseerd door Zack Snyder verhaalt de film over Superman, een DC Comics karakter. In de film wordt de originele verhaallijn van de Supermantelevisieseries gevolgd. Henry Cavill speelt een aantrekkelijke en humorvolle Superman. Man of Steel kostte maar liefst 225 miljoen dollar om te maken, maar bracht uiteindelijk wel ruim 660 miljoen op. Het verhaal begint op de planeet Krypton, een planeet die op instorten staat nadat de natuurlijke grondstoffen bijna zijn uitgeput. Een vader en moeder besluiten hun zoon naar de planeet aarde te sturen. Deze landt in Smallville, een kleine stad in de Verenigde Staten. Vervolgens valt Clark Kent, want zo wordt de geadopteerde jongen genoemd, op door zijn buitengewone krachten. Op aarde is Kent – of Superman – nodig om serieuze problemen op te lossen. De militaire machthebbers van zijn oude planeet komen naar aarde om ook daar onrust te stichten en de mensheid te onderwerpen. Kan Superman ze op tijd stoppen?

8. The Fast and the Furious 6

fast and the furious

Een van de laatste films van acteur Paul Walker, een van de hoofdrolspelers uit de succesvolle franchise. Walker overleed in november 2013 na een tragisch auto-ongeluk als bijrijder in een snelle sportwagen. Het vervolg van de filmreeks is twijfelachtig geworden, maar The Fast and the Furious 6 was met een opbrengst van bijna 800 miljoen dollar wereldwijd een absolute succesfilm. Uiteraard waren de supersterren Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Dwayne Johnson en Jordana Brewster er (weer) bij. Ook van de critici kreeg de film positieve recensies. In de film speelt Dominic Toretto de baas van een bende die met snelle auto’s allerlei overvallen pleegden. Want ze zijn – helaas – gestopt. Helaas voor de bende zit Dwayne Johnson namens de overheid achter ze aan. Luke Hobbs is het karakter van Johnson en deze biedt de bende aan om hun misdaden te vergeten in ruil voor hun hulp bij het vangen van een nog grotere boef. In supersnelle auto’s en met flitsende camerashots is ‘The Fast’ een actiefilm als geen ander.

7. The Wolverine

The Wolverine
Hugh Jackman speelt Wolverine in de gelijknamige film over een lid van de oorspronkelijke X-Men. Het is de tweede film die over Wolverine gaat en de zesde in de X-Men verhaallijn. James Mangold regisseerde een film die met een stevig plot en een spectaculaire verhaallijn je meer dan eens op het puntje van je stoel doet zitten. Logan – Jackman, ‘The Wolverine’ – reist naar Japan waar hij een oude bekende ontmoet. Logan is niet meer onsterfelijk en dat wreekt zich algauw. Hij moet strijden met veel verloren gewaande Samoerai, net als met zijn eigen innerlijke demonen.

6. Kick-Ass 2

kickass2

Een film die ook in het rijtje met beste komedies in de top 10 had kunnen komen, maar tegelijkertijd ook boordevol actie zit. Kick-Ass 2 is een film over superhelden en door superhelden. De Brits-Amerikaanse films is gebaseerd op het stripboek met dezelfde naam. Het is de tweede film in de filmreeks, na de succesvolle eerste in 2010. Jeff Wadlow is de regisseur die het succes een vervolg moest geven. In het verhaal is Dave Lizewski erg verveeld na zijn pensioen als Kick-Ass. Hij begint weer te trainen met Mindy Macready om een echte held te worden. Kick-Ass krijgt er een vijand bij als Chris D-Amico per ongeluk zijn moeder doodt en zichzelf als een superheld uitvindt – de Motherfucker – en wraak zweert op Kick-Ass. Een bizarre verhaallijn die erg grappig en vol met gave stunts wordt uitgevoerd. Een heerlijke film om even rustig achterover op de bank te liggen en te genieten van een paar uur prima vermaak.

5. Iron Man 3

Iron Man 3

Het derde deel in de intussen legendarische reeks van Marvel. Iron Man, gespeeld door Robert Downey Jr. is een superheld die zich een Oudjaarsfeestje in 1999 herinnert met de wetenschapper Maya Hansen, de uitvinder van een Extremis. Tony Stark, de dagelijkse verschijning van Iron Man, weigert een gehandicapte wetenschapper zijn hulp op het moment dat die mogelijkheden ziet in de uitvinding van de Extremis. De wetenschapper richt zijn woede op Tony en Maya. In een wervelende film vol geweldige special effects wordt de kijker meegesleurd van de ene actiescène naar de andere. Gelukkig wordt er ook nog enige aandacht aan het plot geschonken. Met een opbrengst van 1.2 miljard dollar was het de succesvolste film van 2013.

4. Thor: The Dark World

Thor The Dark World

Een sciencefiction fantasyfilm: zo is Thor: The Dark World nog het best te omschrijven. Het verhaal is gebaseerd op een boek van Henry Kuttner, uit 1946. Loki zit in de gevangenis op Asgard voor zijn oorlogsmisdaden. Ondertussen vechten Thor en zijn medestrijders een oorlog uit. Op aarde gebeurt er van alles. Dr. Jane Foster en haar stagiair Darcy Lewis ontdekken een portal op aarde en verstoren daarmee de natuurkundewetten die de aarde afzijdig hield van al die buitenaardse conflicten. In een spetterende film geeft Thor de nodige klappen en ontvangt ze trouwens ook meer dan eens. Hij belandt op aarde en wat er dan gebeurt…

3. The Hunger Games: Catching Fire

The Hunger Games Catching Fire

Een science fiction actieavontuur gebaseerd op de beroemde boeken van Suzanne Collins. Catching Fire is alweer het tweede deel uit de bekende reeks. Het is het vervolg op The Hunger Games en maakt deel uit van de trilogie vol jeugdige acteurs en actrices. Jennifer Lawrence is de absolute ster van het verhaal. Na het overleven van de 74ste Hunger Games gaan Katniss Everdeen en Peeta Mellark terug naar District 12. Ze maken een vreugdevolle rondrit door hun eigen land. Ze belanden weer in de Games door nogal wat smerige trucjes van hun tegenstanders en het spel begint weer van voren af aan.

2. Pacific Rim

Pacific Rim

Het jaar 2013 was het jaar van de sciencefiction actiefilms. Pacific Rim werd geregisseerd door Guillermo del Toro en is met sterren als Idris Elba en Charlie Hunnam goed bezet. In de 2020’s is de planeet aarde in gevecht met Kaijus. Grote monsters zijn via een portal naar de aarde gekomen en op de bodem van de Pacificische Oceaan belandt. De mensheid creëert de Jaegers om de monsters te verslaan. Raleigh Becket is een van de piloten van de Jaegers die uit zijn pensioen is gehaald om een rookie piloot bij te staan. Een laatste poging om de Kaijus te verslaan. Zal het ze lukken? Het is een avontuurlijk kleurenfestijn, een lust voor het oog. De film is alleen al de moeite waard door de vele computersimulaties die zeer echt overkomen. Als je de film nog niet hebt gezien, is het een prima optie voor een luchtig avondje thuis op de bank.

1. Star Trek into Darkness

Star Trek Into Darkness

In het jaar van de blockbusters die vooral teren op hun succesvolle voorgangers mag ook de prachtige film Star Trek into Darkness niet ontbreken. Het is alweer de twaalfde film in de epische Star Trek reeks en het vervolg op de film uit 2009 genaamd – hoe kan het ook anders – Star Trek. J. J. Abrams is de regisseur en de spannende actiefilm is een genot om te zien. Met vertrouwde rollen voor Captain Kirk, Spike en Spock is het een vertrouwde omgeving voor de echte Star trek fan. De verhaallijn is ouderwets goed en Abrams heeft een echte klassieker af weten te leveren. Met een opbrengst van bijna een half miljard dollar maakte ‘Into Darkness’ de verwachtingen meer dan waar. De USS Enterprise blijft op gevaarlijke missies gaan nieuwe volkeren en planeten ontdekken. Een film waar je voor thuisblijft.