Wanneer je het hebt over de grootste kunstenaars die ooit hebben bestaan, hoort Leonardo da Vinci zeker op dat lijstje thuis. Deze kunstenaar heeft namelijk een aantal prachtige werken op zijn naam staan. Zijn schilderijen en beeldhouwwerken zijn te vinden in de meest toonaangevende musea ter wereld. Ben jij benieuwd naar de beste werken van deze kunstenaar uit de renaissance? Lees dan deze top 10 beroemde kunstwerken van Leonardo da Vinci.

Bekijk ook ons lijstjes van uitvindingen van Leonardo da Vinci

10. Maria met kind en Sint-Anna

Maria met kind en Sint-Anna

Wetenschappers vermoeden dat dit schilderwerk het laatste kunstwerk is dat Leonardo da Vinci ooit gemaakt heeft. In dit schilderij heeft de kunstenaar drie generaties afgebeeld die belangrijk zijn voor het christendom: de heilige maagd Maria, haar moeder Sint-Anna en de jonge Jezus Christus. Kunstkenners vinden dit schilderij opvallend, aangezien het Jezus op een jeugdige en onschuldige manier laat zien. In de tijd van da Vinci was het namelijk gebruikelijker om zelfs een jonge Christus op een statige manier te schilderen.

9. Ginevra de’ Benci

Ginevra de' Benci

Dit schilderij van da Vinci is juist weer geschilderd in zijn jonge jaren. Waarschijnlijk is het portret gemaakt toen hij nog maar net twintig jaar oud was. Een portret van een jonge vrouw lijkt misschien niet een heel bijzonder schilderij, maar niets is minder waar. Leonardo da Vinci brak namelijk met alle gebruikelijke regels en schilderde een portret waarbij de vrouw vanaf haar schouders zichtbaar is. Dat gebeurde in zijn tijd nauwelijks, want de meeste portretten waren alleen een afbeelding van het gezicht. Zelfs op jonge leeftijd speelde de kunstenaar dus al met de regels.

8. De Dame met de Hermelijn

De Dame met de Hermelijn

Voor echte kunstkenners is dit schilderij een perfect voorbeeld van de manier waarop Leonardo da Vinci het menselijk lichaam schilderde. Hij had namelijk ontzettend veel kennis over anatomie, waardoor de schilder levensechte portretten kon maken. Dat is in De Dame met de Hermelijn vooral te zien wanneer je naar haar hand kijkt. De botten van haar hand zijn ontzettend duidelijk gedefinieerd, zoals alleen een meester-schilder dat kan.

7. Het Hoofd van Leda

Het Hoofd van Leda

Dit werk van da Vinci kenmerkt zich door contrasten. Zo is het gezicht van de vrouw ontzettend fijn, zacht en gedetailleerd. Tegelijkertijd is haar haar rommelig en heeft de schilder de randen op een veel minder verfijnde manier geschilderd. Het schilderij is niet op een doek geschilderd, maar op hout. Hierdoor heeft Het Hoofd van Leda een robuuste uitstraling die je bij de meeste andere werken van da Vinci niet terugvindt.

6. Maagd op de Rotsen

maagd op de Rotsen

Weer heeft een schilderij van da Vinci een religieus onderwerp. Het werk is opvallend omdat de kunstenaar duidelijk tegen de normen van de renaissance ingaat. De meeste schilderijen uit deze tijd waren namelijk erg stijfjes. Verschillende personages leken los van elkaar te staan en hadden bovendien weinig echte interactie. Leonardo da Vinci wilde het anders doen en schilderde daarom dit werk. De personages staan dicht bij elkaar en lijken op een natuurlijke manier met elkaar verbonden te zijn. Dat maakt Maagd op de Rotsen een schilderij dat levensecht aanvoelt.

5. Zelfportret

Zelfportret da vinci

De meeste schilderijen van da Vinci tonen religieuze beelden of zijn portretten van hooggeplaatste mensen uit zijn tijd. Dit schilderij is anders, want het is een zelfportret van de grote kunstenaar. Het kunstwerk is gemaakt met rode krijt en is ontzettend gedefinieerd. Hierdoor kunnen we allemaal een beeld krijgen van hoe deze bekende Italiaan er daadwerkelijk uitzag. Op het schilderij lijkt de kunstenaar er alleen wel erg oud uit te zien. Dat is opmerkelijk, want eigenlijk is Leonardo da Vinci niet ouder geworden dan 67. Misschien is dit schilderij het toekomstbeeld dat hij voor zichzelf had.

4. Vitruviusman

Vitruviusman

Leonardo da Vinci was niet alleen een kunstenaar, maar ook een wetenschapper. Hij had een grote voorliefde voor alles wat met studie, kennis en onderzoek te maken had. Daarom heeft hij deze bekende tekening gemaakt van de ideale mens. De verhoudingen voor deze perfecte man heeft da Vinci overgenomen van de Romeinse architect Vitruvius. Hij omschreef dat de perfecte mens in zowel een cirkel als een vierkant zou passen, wat Leonardo da Vinci duidelijk heeft uitgewerkt in deze schets. Boven en onder de tekening staan aantekeningen van de schilder.

3. Salvator Mundi

Salvator Mundi

Dit schilderij van Jezus Christus heeft een mysterieuze uitstraling doordat het portret recht van voren is gemaakt. Dat is een van de redenen waarom Salvator Mundi zo’n opvallend kunstwerk van de Italiaanse schilder is. Het is dus niet voor niks dat het schilderij onlangs nog voor maar liefst 450 miljoen dollar is verkocht op een veiling. Dit schilderij is trouwens eeuwenlang vermist geweest, waarna het in de twintigste eeuw weer opdook. Salvator Mundi was slecht gerestaureerd, waardoor het schilderij helemaal niet meer op het origineel leek. Gelukkig konden experts het kunstwerk weer in ere herstellen.

2. Het Laatste Avondmaal

Het Laatste Avondmaal

Het Laatste Avondmaal is misschien wel een van de meest bekende schilderijen ter wereld. Het kunstwerk laat het laatste avondmaal van Jezus Christus zien, samen met zijn apostelen. Leonardo da Vinci daagde zichzelf uit door een verhaal te vertellen door middel van het postuur van alle apostelen. Ieder personage heeft een bepaalde houding en uitstraling die iets zegt over zijn persoonlijkheid en geschiedenis. Ondertussen zit Jezus kalm en sereen in het midden. Dit schilderij was bijna verloren gegaan, aangezien de schilder materialen gebruikte die vrijwel meteen gingen afbrokkelen en vervagen. Gelukkig is Het Laatste Avondmaal nu veilig beschermd.

1. Mona Lisa

Mona Lisa

Dit wereldberoemde schilderij hangt nog altijd in het Louvre in Parijs. De Mona Lisa is beroemd vanwege haar mysterieuze lach en er wordt al jarenlang gespeculeerd over de identiteit van de vrouw op het schilderij. Mensen weten niet helemaal of de vrouw lacht, iemand belachelijk maakt of juist verveeld voor zich uit staart. Dat maakt het schilderij intrigerend, omdat iedereen weer iets anders ziet. Echte kenners waarderen het schilderij bovendien omdat het laat zien hoe getalenteerd da Vinci werkelijk is. De afbeelding is ontzettend gedetailleerd en lijkt daardoor levensecht.

Meer beroemde schilders