Top 10 Batman Films

De eerste Batman-strip, getekend door Bob Kane, verscheen al in 1939. Overdag is hij Bruce Wayne, verwende miljonair. Wanneer de avond valt, verandert hij echter in Batman, de als vleermuis verklede superheld die misdaad bestrijdt. Aangezien hij geen bovennatuurlijke krachten heeft en door zijn eigen demonen wordt achtervolgd, is Batman uitgegroeid tot een tijdloze superheld. Wat zijn die tien beste films met Batman in de hoofdrol?

10. Batman: The Movie (1966)

Batman The Movie

Veel liefhebbers van Batman houden niet van de televisieserie uit de jaren zestig die van de superheld, gespeeld door Adam West, een luchtige misdaadoplosser maakte. Na het eerste seizoen verscheen een filmversie van dezelfde makers en met de cast van de serie. Het resultaat is een olijk avontuur met alle klassieke slechteriken als The Joker, Penguin en Riddler. Een cultfilm voor liefhebbers van camp en moralistische oneliners.

9. Batman Beyond: Return of the Joker (2000)

batman beyond

Deze animatiefilm uit 2000 speelt zich af in hetzelfde universum als het veel geprezen Batman: The Animated Series. Het is de toekomst en Bruce Wayne is eindelijk met pensioen gegaan. Maar Batman blijft noodzakelijk dus zoekt hij een opvolger. De tiener Terry McGinnes moet het opnemen tegen The Joker die toch weer is teruggekeerd naar Neo-Gotham en Bruce wil niet dat Terry het tegen hem opneemt. Maar is het wel de echte Joker? In de eerste release was veel geweld uit de film geknipt al is de originele versie inmiddels ook verschenen.


8. Batman: Under the Red Hood (2010)

Batman Under the Red Hood

De DC Universe Animated Series bestaat uit een reeks geanimeerde films over beroemde superhelden. Ook aan Batman zijn een aantal films gewijd. Under the Red Hood wordt over het algemeen gezien als het hoogtepunt vanwege de goed gekozen donkere toonzetting. Jason, de tweede Robin die als handlanger van Batman fungeert, valt in handen van The Joker. Voordat Batman hem kan redden wordt Robin bij een explosie gedood. Vijf jaar later wordt Gotham geteisterd door een nieuwe slechterik: de Red Hood. Batman zet de achtervolging in maar lijkt iets te herkennen aan de Red Hood.

7. Batman: Mask of the Phantasm (1993)

Batman Mask of the Phantasm

Batman: Mask of the Phantasm is de filmversie van de succesvolle televisieserie Batman: The Animated Series die in de jaren negentig een zeer stijlvolle en donkere versie van de avonturen van Batman presenteerde. De belangrijkste stemacteurs, waaronder Mark Hamill als The Joker, doen ook mee aan de film. Andrea Beaumont, een ex van Bruce Wayne, keer na jaren terug in Gotham City. Tegelijkertijd begint een nieuwe gemaskerde held de belangrijkste misdadigers van de stad uit te schakelen. Hier krijgt Batman de schuld van en dus moet hij zijn naam zien te zuiveren terwijl Bruce Wayne worstelt met zijn liefdesleven.


6. Batman: The Dark Knight Returns (2012)

Batman The Dark Knight Returns

In 1986 verscheen het vierdelige The Dark Knight Returns van Frank Miller. Deze strips zorgde voor een hernieuwde interesse in Batman dankzij een rauw verhaal over een oude en verbitterde Bruce Wayne die nog een keer terugkeert als superheld en zo in conflict komt met Superman. In 2012 en 2013 verscheen eindelijk een zeer getrouwe geanimeerde versie van The Dark Knight Returns die tot een van de grimmigste films over Batman behoort.

5. Batman Returns (1992)

Batman Returns

Na het overdonderende succes van Batman kon Tim Burton lastig onder een vervolg uitkomen. Wel eiste hij meer creatieve vrijheid waardoor de film uit 1992 een echte Burton-film wordt met donkere sets en rare grappen. Voor de Batman-purist valt er genoeg te genieten, vooral dankzij Michelle Pfeiffer die als de verleidelijke Catwoman schittert.


4. Batman Begins (2005)

Batman Begins

De films van Batman werden in de jaren negentig steeds onevenwichtiger. Batman werd door verschillende acteurs gespeeld en de toon was ironisch. Toen Christopher Nolan in 2005 de superheld nieuw leven wilde inblazen, geloofde weinig mensen nog in een succesvolle verfilming. Het zou het begin worden van een machtige trilogie. De toon van de film is donker en realistisch. Bovendien is Christian Bale een perfecte Bruce Wayne/Batman die het aan de stok heeft met de waanzinnige psychiater Scarecrow en een mysterieuze groep die de League of Shadows heet.

3. The Dark Knight Rises (2012)

The Dark Knight Rises

De derde film uit de Christopher Nolan trilogie was in 2012 weer een groot succes. Batman heeft zijn handen vol aan de mooie Catwoman (Anne Hathaway) die wat klusjes uitvoert voor de nieuwe slechterik Bane. Deze spierbundel met zachtaardige stem heeft grootste plannen voor Gotham City. Dankzij een ingenieus plan weet hij de bevolking op het eiland gevangen te houden. Het is tijd voor een revolutie. De gebeurtenissen dwingen Batman om uit zijn schuilplaats te komen. Maar deze tegenstander zou wel eens te sterk kunnen zijn. Batman heeft hulp nodig. Een mooi complex einde van de trilogie is het resultaat.

2. Batman (1989)

Batman

Na het succes van de strips van Frank Miller raakte Hollywood geïnteresseerd in een serieuze Batman-film. De fans hielden hun hart vast toen duidelijk werd dat de destijds nog onbekende regisseur Tim Burton de film ging maken met komiek Michael Keaton in de rol van Batman. Een petitie om dit laatste tegen te houden had geen nut en Batman groeide zowaar uit tot de populairste film van het jaar. Gotham City zag er prachtig uit, Batman was cool maar de show werd gestolen door Jack Nicholson als compleet doorgedraaide Joker.

1. The Dark Knight (2008)

The Dark Knight

De tweede Batman-film van Christopher Nolan bewees eens te meer dat de figuur van The Joker net zo belangrijk is als Batman. Heath Ledger, die vlak na de opname van de film overleed, speelt The Joker op een compleet nieuwe manier. Zijn make-up is viezig en de humor is vervangen door het bedenken van absurde situaties die bijna onoplosbaar lijken. Ondertussen kan Batman gebruik maken van een aantal nieuwe gadgets waaronder een spectaculaire versie van de Batmobile. The Dark Knight was een overweldigend succes en leverde wereldwijd 1 miljard dollar op. Maar ook critici werden overtuigd door de duistere sfeer en morele keuzes die Batman moet maken om The Joker te slim af te zijn. The Dark Knight is de ultieme Batman-film.