‘In space, no one can hear you scream’, leerde Ridley Scotts ‘Alien’ ons al. In aankomende sciencefiction-thrillers als ‘Stowaway’ en ‘Voyagers’ blijkt dat die beroemde tagline nog altijd akelig accuraat blijft. Maar de horror kan ook dichter bij de grond zitten, zoals in ‘The Invisible Man’.

Met sciencefiction kan je gelukkig alle kanten uit. Na ‘Guardians of the Galaxy’ verkent Marvel Studios de geschiedenis van de aarde en haar buitenaardse vormgevers in het uitdijende ‘Eternals’. Mark Wahlberg en Chris Pratt rollen hun biceps voor compromisloze actie in ‘The Six Billion Dollar Man’ en ‘The Tomorrow War’. Tom Hanks bewijst in ‘BIOS’ dat ook de toekomst kan ontroeren.

Doug Liman verfilmt met ‘Chaos Walking’ het eerste deel van Patrick Ness’ gelijknamige trilogie. En natuurlijk staat 18 november 2020 al maanden in felle neonlichten gelaserd op het netvlies van elke Frank Herbert-fan. Want die dag valt Denis Villeneuve’s fel geanticipeerde ‘Dune’-verfilming eindelijk door de dampkring. Nieuwsgierig naar al dat futuristisch spektakel? De top 10 sciencefictionfilms om naar uit te kijken in 2020 ontdek je hier.

10. Stowaway

Joe Penna zette zijn eerste filmstappen op YouTube als ‘MysteryGuitarMan’. De Braziliaan haalde vlotjes 400 miljoen views. Na zijn goed onthaalde filmdebuut ‘Artic’, waar Mads Mikkelsen door de desolate Noordpool ploeterde, kiest de regisseur opnieuw voor een grimmige overlevingsstrijd.

Een ruimtemissie naar Mars vraagt meer voorbereiding dan snel wat bammetjes smeren. Alles is tot in de puntjes uitgerekend. In ‘Stowaway’ ontdekt de bemanning te laat een verstekeling (Shamier Anderson) aan boord. Het ruimtetuig is al te ver van de aarde om terug te keren. De levensmiddelen slinken.
Nood breekt wet: dus neemt de crew (met Toni Colette als kapitein) een huiveringwekkend besluit. De medische onderzoekster (Anna Kendrick zie je niet elke dag in een ruimtethriller) gaat als enige in tegen de groep. En haar protest blijft niet zonder gevolgen.

9. Voyagers

Vorige winter mikte Neil Burger (‘The Illusionist’, ‘Divergent’, ‘Limitless’) met zijn Amerikaanse ‘Intouchables’-remake ‘The Upside’ op een hartverwarmende bioscoopervaring. In de sciencefiction-gruwel ‘Voyagers’ boekt de schrijver-regisseur een beklemmende ruimtereis. Dr. Richard Alling (Colin Farrell) overziet een kolonisatiemissie met dertig jonge mannen en vrouwen. De jongvolwassenen zullen als eerste generatie een nieuwe thuisplaneet bevolken.

Wanneer de gezaghebber in hoogst mysterieuze omstandigheden het loodje legt, gaat het grondig mis. Al snel hervallen de jonge crewleden in primitief en gewelddadig stamgedrag. Inderdaad: dit is ‘Lord of Flies in space’! Hopelijk valt al dat bloedvergieten een beetje mee. Het zou zonde zijn van de frisse gezichtjes van Lily-Rose Depp, Tye Sheridan, Archie Madekwe, Veronica Falcón, Fionn Whitehead, Isaac Hempstead Wright, Keean Johnson en Archie Renaux.

8. Infinite

Antoine Fuqua die zich aan sciencefiction waagt? Dan kan je er donders op zeggen dat er enkele stevige actiescènes inzitten. Zeker als de man achter ‘Training Day’, ‘Olympus has Fallen’ en ‘The Equalizer’ Mark Wahlberg cast als hoofdacteur. Het duo maakte in 2007 al het kogelfestijn ‘Shooter’. Daarin speelde Mark Wahlberg een opgejaagde scherpschutter. Ook deze keer beleeft het voormalige Calvin Klein-onderbroekenmodel geen rustige dagen.

In ‘Infinite’ ontdekt de schizofrene Evan Michaels (Mark Wahlberg verving op de valreep de drukbezette Chris Evans) dat hij zijn hallucinaties niet inbeeldt: het zijn visioenen van vorige levens. ‘Infinite’ baseert zich op D. Eric Maikranz’ roman ‘The Reincarnationist Papers’, waarin het geheimzinnige Cognomina-genootschap centraal staat. Mooie cast daar: Sophie Cookson is altijd een feest om te zien. Net als Jason Mantzoukas, Chiwetel Ejiofor, Dylan O’Brien, Rupert Friend, Wallis Day en Toby Jones.

7. The Tomorrow War

The Tomorrow War

Het zit de aardkluit niet mee in de nabije toekomst van ‘The Tomorrow War’. De mensheid maakt geen goede beurt in haar knokpartij met een vijandige buitenaardse invasie. In hun laboratoriums sleutelen wetenschappers aan hét laatste reddingsmiddel. Reproducties van gesneuvelde soldaten uit het verleden die met hun veldervaring en kennis misschien wel het tij kunnen teren.

Chris Pratt reïncarneert een van deze ‘old school’ soldaten. Maar de man brengt niet alleen zijn oorlogsexpertise mee. De wedergeboren soldaat sleurt ook wat demonen uit zijn vroegere privéleven met zich mee. Chris Pratt klinkt alvast knetterend enthousiast over deze militaire futuristische actieknaller. Niet gek ook: de acteur klust voor het eerst bij als uitvoerende producer. Yvonne Strahovski, J.K. Simmons, Betty Gilpin, Mary Lynn Rajskub en Sam Richardson vervolledigen de bezetting.

6. The Invisible Man

Enkele jaren geleden zag Universal Pictures het groots. In het spoor van Marvel en DC Comics droomde de filmreus van een gedeeld ‘Universal Monsters’-universum: ‘Dark Universe’. Het publiek zette niet meteen haar tanden in het proevertje ‘Dracula Untold’. Met wat starpower zou Universal die valse start wel goedmaken. Tom Cruise worstelde met ‘The Mummy’, terwijl Russell Crowe’s Dr. Jekyll al een glimp toonde van Mr. Hyde. Daar zat het publiek blijkbaar al helemaal niet op te wachten.

Daarom kiest Universal Pictures de komende jaren wijselijk voor kleinere, op zichzelf staande producties rond haar geliefkoosde filmmonsters. Na nachtmerries als ‘Insidious’ en ‘Get Out’ gaat Blumhouse aan de slag met H.G. Wells ‘The Invisible Man’ uit 1897. Cecilia (Elisabeth Moss) strijkt na de dood van haar intimiderende ex (Oliver Jackson-Cohen) een riante erfenis op. Een crescendo van nare gebeurtenissen laat vermoeden dat de briljante wetenschapper niet alleen nog leeft, maar ook akelig dichtbij is.

5. Six Billion Dollar Man

Six Billion Dollar Man

‘The Six Million Man’ (‘De Man van Zes Miljoen’) is onversneden jeugdsentiment voor al wie opgroeide in de jaren 70. Lee Mayors werd een wereldster met zijn rol van Steve Austin, een astronaut die na een gruwelijk ongeval ontwaakt met bionische implantaten en bijbehorende superkrachten. Prijskaartje? 6 miljoen dollar. Om zijn schuld af te lossen, kluste de astronaut tussen 1974 en 1978 vijf seizoenen bij als geheime agent voor de Amerikaanse overheid.

De inflatie spaart werkelijk niemand. Air Force-piloot Steve Austin (Mark Wahlberg) opent na een vliegtuig crash in ‘The Six Billion Dollar Man’ zijn ogen met een gloednieuw linkerexemplaar en enkele kekke hightech ledematen. Prijskaartje? 6 miljard dollar. Gelukkig voorziet de Amerikaanse overheid ook nu weer een passend afbetalingsplan.

Travis Knight en Mark Wahlberg kunnen het blijkbaar goed met elkaar vinden. De ‘Bumblebee’-regisseur en de ‘Transformers’-ster hebben ook nog de videogameverfilming ‘Uncharted’ in hun agenda staan.

4. Eternals

eternals

‘Avengers: Endgame’ was een meer dan ambitieuze kroon op de eerste drie ‘Phases’ van het ‘Marvel Cinematic Universe’ dat in 2008 van start ging met ‘Iron Man’. Marvel Studios-bons Kevin Feige verklapte al dat ‘Phase Four’ de komende jaren opnieuw toewerkt naar een groter overkoepelend verhaal. En daarin speelt ‘Eternals’ beslist een sleutelrol.

‘Eternals’ bestrijkt maar liefst 7.000 jaar menselijke geschiedenis, van het oude Mesopotamië tot het door superhelden bevolkte heden. Chloé Zhao vertelt de millennia oude strijd tussen de onsterfelijke ‘Eternals’ en hun minder vredelievende tegenhangers, de ‘Deviants’. Marvel Studios heeft alle vertrouwen in de gelauwerde regisseuse achter ‘Songs My Brothers Taught Me’ en ‘The Rider’.

Dat zie je ook aan de cast, met indrukwekkende namen als Angelina Jolie, Richard Madden, Gemma Chan, Salma Hayek, Kumail Nanjiani, Barry Keoghan, Brian Tyree Henry, Lia McHugh, Don Lee en Lauren Ridloff. Die laatste zorgt meteen voor een unicum: de doof geboren actrice speelt Marvels eerste dove superheldin.

3. BIOS

BIOS

‘WALL-E’ met een hond als gezelschap. Zie daar de synopsis van ‘BIOS’. In een post-apocalyptische wereld zijn de menselijke overlevenden dun gezaaid. De stervende wetenschapper Finch (Tom Hanks) knutselt met zijn laatste krachten Jeff (een ‘motion capture’ rol van Caleb Landry Jones) in elkaar. Deze android moet over Fich’ trouwe viervoeter waken als hij er niet meer is.

Finch’ hond en zijn nieuwe robotbaasje trekken samen een vernielde wereld in. Doorheen het verwoeste landschap leert android Jeff gaandeweg de betekenis van vriendschap, liefde en mens zijn. Regisseur Miguel Sapochnik maakte in het verleden naam met ‘Repo Men’, de Netflix-serie ‘Altered Carbon’ en brute ‘Game of Thrones’-afleveringen als het met zes Emmy’s bekroonde ‘Battle of the Bastards’. Afwachten hoe hij met dit toch wel opvallend serener onderwerp omspringt.

2. Chaos Walking

Chaos Walking

Ook in het nieuwe decennium ontbreekt het niet aan ambitieuze boekenreeksverfilmingen. Doug Liman laat de fans al even wachten op zijn ‘Edge of Tomorrow’-vervolg ‘Live, Die, Repeat & Repeat’ . Misschien omdat de regisseur te veel tijd morste met de reshoots voor ‘Chaos Walking’?
De verfilming van ‘The Knife of Never Letting Go’, het eerste boek van Patrick Ness ‘Chaos Walking’-trilogie toont een vrouwenloze toekomstwereld. Alsof dat al niet erg genoeg is, kunnen alle overgebleven levende wezens door het virus ‘The Noise’ elkaars gedachten zien en horen.

De jonge Todd (een groezelige Tom Holland) ontvlucht met zijn hond Manchee de door de hardvochtige burgemeester Prentiss (Madds Mikkelsen) geleide nederzetting Prentisstown. Onderweg ontmoet hij het muisstille meisje Viola (Daisy Ridley met een blonde pruik).

1. Dune

dune

Zonder gevoel voor overdrijving kan je stellen dat ‘Dune’ ‘The Lord of the Rings’ van het sciencefictiongenre is. David Lynch haalde Frank Herberts magnum opus in 1984 al eens naar het witte doek. Daar deed hij weinig mensen een plezier mee. Zowel de lezers van het eerste uur als de doorsnee bioscoopganger waren weinig overtuigd van David Lynch’ eigenzinnige interpretatie.

Deze keer staan de sterren gunstiger. Denis Villeneuve staat namelijk aan het roer. Met ‘Prisoners’, ‘Enemy’ en ‘Sicario’ kroonde de Canadees zich tot een van de belangrijkste cineasten van zijn generatie. Met ‘Arrival’ en ‘Blade Runner 2049’ toonde de man tot tweemaal toe hoe je een weergaloos mooie sciencefictionfilm maakt.

Denis Villeneuve zegt dat Frank Herberts epos over de woestijnplaneet Arrakis op zijn nachtkastje ligt. De duizelingwekkende sterrencast telt gewilde namen als Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, Timothée Chalamet, Jason Momoa, Zendaya, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Josh Brolin en Dave Bautista. Oscaar Isaac, die patriarch Paul Atreides speelt, beschrijft ‘Dune’ als een beklijvend viscerale ervaring. Wat lijkt 18 november 2020 toch nog lichtjaren ver weg!

Dit artikel is geschreven door Matthias Van de Velde. Hij komt uit de verguisde carnavalsstad Aalst en studeerde Klassieke Geschiedenis en Europese Politiek aan UGent. Hij is nog steeds boos dat hij als 6-jarige dreumes niet mee mocht toen ‘Bram Stoker’s Dracula’ en ‘Jurassic Park’ in de bios draaide. Hij schrijft nooit een woord te veel, tenzij hij zich laat gaan.

Meer Films & Series om naar uit te kijken in 2020