Duitsland heet officieel de ‘Bundesrepublik Deutschland’ of ‘Bondsrepubliek Duitsland’. Het is een federale, parlementaire republiek, die bestaat uit zestien staten of bonden. Met een totaal van 80,6 miljoen inwoners is Duitsland het drukst bevolkte gebied van Europa en, samen met Frankrijk, de voornaamste motor van de Europese Unie. Naast bier en braadworst zijn er dus nog redenen genoeg om nader kennis te maken met het land. In deze lijst bezoeken wij daarom de tien grootste Duitse steden.

10. Bremen

Bremen
foto: Klaus Grünberg / Wikicommons

De Stadtgemeinde Bremen ligt in het noordwesten van Duitsland. Het is een commercieel en industrieel centrum. Met een belangrijke haven op de monding van de rivier Weser in de Noordzee, ligt de stad zelf zo’n zestig kilometer ten zuiden van deze monding. Bremen is een onderdeel van de metropool-regio Bremen/Oldenburg, die in het totaal 2,4 miljoen inwoners kent. Van dit aantal wonen zo’n 547.340 inwoners in Bremen zelf (2010).

9. Essen

Essen

Centraal in het onvermijdelijke Ruhr-gebied, in Noord Rijn-Westphalen, ligt de stad Essen. Die bevindt zich zelfs pal op de rivier Ruhr. Met een populatie van 574.635 inwoners is Essen de negende stad van Duitsland (2010). Ze werd opgericht in 845 en blijft tot vandaag historisch gelinkt aan de familie Krupp, wiens ijzerondernemingen grote welvaart naar de regio brachten. Tot 1970 bleef Essen zo Duitslands belangrijkste speler op het gebied van kolen en staal. Sindsdien ontwikkelde de stad zich voornamelijk op het gebied van de dienstverlening, in de tertiaire sector. Daarom wordt Essen vandaag ook wel eens ‘de bureautafel van het Ruhr-gebied’ genoemd. In 2010 was Essen de Culturele Hoofdstad van Europa, in naam van het ganse Ruhr-gebied.

8. Dortmund

Dortmund
foto: Lucas Kaufmann / Wikicommons

Qua grondoppervlakte is Dortmund de grootste stad in het Ruhr-gebied, hetgeen dan toch de grootste urbane conglomeratie van Duitsland is, goed voor de huisvesting van meer dan 5,1 miljoen Duitsers. Daarnaast is Dortmund ook een onderdeel van de nog grotere regio Rijn-Ruhr, die meer dan 12 miljoen mensen huisvest. De rivier Ruhr vloeit net ten zuiden van de stad, terwijl de kleinre Emscher er dwars door loopt. Daarom is ook Dortmund een havenstad te noemen. In die haven heeft bijvoorbeeld het Dortmund-Ems kanaal zijn terminus en wordt de directe toegang tot de Noordzee mogelijk gemaakt. Sterker nog: Dortmund is de grootste kanaalhaven van Europa. Dankzij die overvloedige aanwezigheid van waterwegen, bosland en landbouwgebied wordt de stad ook wel eens de ‘Groene Metropolis’ genoemd – ondanks een rijke geschiedenis van zware staal- en koolnijverheid. Dortmund telt 580.444 inwoners (2010).

7. Düsseldorf

Dusseldor
foto: Dirk Hartung / flickr

Met 588.735 inwoners (2010) is Düsseldorf de hoofdstad van Noord Rijn-Westphalen en het centrum van de regio Rijn-Ruhr. Ook internationaal is de stad zakelijk en financieel toonaangevend en staat ze met name bekend voor zijn mode- en handelsbeurzen. De Düsseldorf Messe is zelfs goed voor de organisatie van bijna één vijfde van alle premium beurzen wereldwijd. Als onderdeel van de Blauwe Banaan – dit is het handelscentrum van Europa, uitgespannen tussen Liverpool en Genua over Brussel, Rotterdam, Den Haag en het Ruhr-gebied – biedt Düsseldorf onderdak aan vijf Fortune Global 500 bedrijven en verschillende DAX-genoteerde groepen.

6. Stuttgart

Stuttgart

Stuttgart is de hoofdstad van de staat Baden-Württemberg, in Zuid-Duitsland. Het heeft een bevolking van 613.392 inwoners (2011). De grotere staat Baden-Württemberg heeft een populatie van 5,3 miljoen mensen (2008). Dat maakt Baden-Württemberg de vierde regio van Duitsland. In die regio ligt Stuttgart in het centrum van het centrum, omringd door een trits kleinere steden. Deze regio, die gewoon de Stuttgart Regio heet, heeft een populatie van zo’n 1,8 miljoen mensen. De stad zelf is daarbij uitgespreid over een aantal heuvellanden (waaronder voornamelijk wijngaarden), valleien en parken. Dit maakt van Stuttgart een eerder atypische Duitse metropool, waarin een groen uitzicht zware industrieën als de autofabricage herbergt.

5. Frankfurt-am-Main

frankfurt
foto: Roland Meinecke / Wikicommons

Met een populatie van 687.775 inwoners (2012) duiken we via Frankfurt-am-Main – kortweg ‘Frankfurt’ – de Duitse top vijf in. Frankfurt is de hoofdstad van de staat Hesse, die een populatie van 2,300,000 miljoen mensen telt (2010). De stad ligt ook centraal in de grotere Frankfurt Rijn-Main regio, die een populatie van 5.600.000 mensen herbergt. Frankfurt is het financiële hart van continentaal Europa en een wereldspeler op de financiële markt. Het is de thuis van de Europese Centrale Bank, de Duitse Bondsbank en de Beurs van Frankfurt.

4. Köln

Cologne
foto: © Eckhard Henkel, CC BY-SA 3.0 DE

Met Köln (Keulen of Cologne) laten we de duizendtallen achter ons en keren wij ons tot de miljoenen: 1.007.119 inwoners om precies te zijn (2010). Keulen is dan ook de grootse stad van heel Noord Rijn-Westphalen en het Rijn-Ruhr gebied. Haar omgeving huisvest meer dan tien miljoen Duitsers. De stad zelf ligt langs weerszijden van de Rijn en staat nog steeds vooral bekend dankzij de Kölner Dom (de Keulse kathedraal), die de hoofdzetel bevat van het katholieke aartsbisdom Keulen. Ook de Keulse universiteit – de Universität zu Köln – blijft tot vandaag gerenommeerd als een van de oudste en grootste universiteiten in Europa.

3. München

munchen
foto: © Thomas Wolf, www.foto-tw.de

München is de hoofdstad van de staat Beieren (Bayern). De stad ligt ten noorden van de Beierse Alpen, op de rivier Isar, die bij ons beter bekend zal zijn als de IJzer. Binnen de stadsgrenzen van München wonen ongeveer 1,5 miljoen mensen (2012). De stadsnaam zou afgeleid zijn van het Oud Hoog-Germaanse woord ‘Munichen’, wat zoveel betekent als ‘monniken’ of ‘nabij de plaats van de monniken’. De monniken in kwestie waren er van de orde der Benedictijnen. Zij staan bekend als de oprichters van de stad en worden als dusdanig ook afgebeeld op het Münchense wapenschild. Zij prijken daarop in het befaamde goud en zwart, de kleuren van het Heilige Romeinse Rijk.

2. Hamburg

Hamburg
foto: Reinhard Kraasch / Wikicommons

De Freie und Hansestadt Hamburg is niet enkel de op één na grootste stad van Duitsland, maar ook de achtste stad van Europa. Ze is de thuis van meer dan 1,8 miljoen Hamburgers (2012). De Hamburgse metropool-regio herbergt er zelfs zoveel als vijf miljoen. Hamburg ligt op en nabij de rivier Elbe. Deze maakt van de stad ook meteen de op één na grootste haven van Europa, na de haven van Rotterdam. De naam Hamburg weerspiegelt de afkomst van de stad als een onderdeel van de middeleeuwse liga van handelsplaatsen of hanzen en als onafhankelijk keizerlijke stad binnen het Heilige Romeinse Rijk. Voor de eenmaking van Duitsland in 1871 was Hamburg dan ook een volledig autonome stadstaat, bestuurd door hanzekantoren en de gegoede burgerij, die beiden via erfenissen hun macht van generatie op generatie overdroegen. En jawel: Hamburg, dat is ook de enige echte home town van de hamburger.

1. Berlijn

Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en meteen ook onze nummer één. De stad op zich is tegelijk ook één van de zestien Duitse staten. Met een bevolking van meer 3,4 miljoen mensen (2010) is Berlijn één van de drukst bevolkte gebieden van Europa. Het is ook gewoon de grootste stad van Duitsland. Berlijn ligt in Noordoost-Duitsland op de rivier Spree. Het is het centrum van de regio Berlijn-Brandenburg. Toch bestaat één derde van het Berlijnse grondgebied uit bossen, waterwegen, parken, tuinen en meren. Zij zijn één van de redenen waarom de levenskwaliteit te Berlijn uitzonderlijk hoge toppen scheert; samen met een buitengewoon openbaar transportnetwerk en een onnavolgbare culturele rijkdom aan universiteiten, onderzoekscentra, orkesten, musea, kunsten, festivals en architectuur.

Lees ook onze top 10 Dingen om te doen in Berlijn!

Meer Grote Steden Lijstjes