Top 10 Rijkste Landen

Het begrip ‘rijk’ kun je op verschillende manieren uitleggen, dus berekenen. Welzijn is een steeds belangrijkere graadmeter. In onderstaand top 10 lijstje zijn we uitgegaan van het bruto binnenlands product (BBP) per hoofd van de bevolking. Deze cijfers zijn beschikbaar gesteld door het IMF. (2013)

10. Australië – $44,073.81

Menigeen denkt bij Australië vooral aan de natuurlijke rijkdommen! Die vind je hier in overvloed. Australië, officieel het Gemenebest Australië, bestaat uit het Australische vasteland en een groot aantal eilanden in de Indische en Grote Oceaan. Tasmanië is het grootste eiland. In totaal huisvest Australië zo’n 22 miljoen mensen. Het gros van hen woont in en om de grote steden, zoals Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth en Adelaide. Australië houdt er een vrijmarkteconomie op na, waarin de dienstensector domineert. Maar liefst 68% van het Australische BBP betreft diensten. De mijnbouw- en landbouwsector zijn goed voor 57% van de export.

9. Zwitserland – $46,474.95

zwiterserland

Bestuurlijk gezien is Zwitserland een federale republiek bestaande uit 26 kantons. Hoewel het land officieel geen hoofdstad heeft, vervult Bern die rol in de praktijk. Zwitserland beslaat een oppervlakte van 41.284 vierkante kilometer en telt ongeveer acht miljoen inwoners. Het land heeft zich niet bij de Europese Unie aangesloten, maar is hier economisch wel sterk afhankelijk van. Zwitserland heeft een moderne economie. Vanwege de hoge levenskwaliteit, de relatief lage belastingen en het stabiele economische klimaat is het land heel aantrekkelijk als vestigingsplaats voor buitenlandse ondernemingen. De financiële dienstverlening, de fabricage van machines en precisie-instrumenten, de chemische en farmaceutische industrie, de levensmiddelenindustrie, en natuurlijk het toerisme vormen de belangrijkste peilers onder de bloeiende Zwitserse economie.

8. Verenigde Arabische Emiraten – $49,883.58

Verenigde Arabische Emiraten
Sergii Figurnyi / Shutterstock.com

De Verenigde Arabische Emiraten is een land in Azië. Het omvat zeven emiraten, namelijk Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah. Uitgaande van oppervlakte, is Abu Dhabi verreweg het grootst. De belangrijkste steden zijn het gelijknamige Abu Dhabi en Dubai. De bevolking bestaat uit Arabieren, Iraniërs, Indiërs, Pakistani, Baluchi’s en Afrikanen. De Verenigde Arabische Emiraten zin rijk aan olie. Ter illustratie; binnen de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) staat het land in de top vijf van grootste olieproducerende landen. De olieopbrengsten, waarvan het gros weer uit Abu Dhabi wordt gehaald, hebben de Verengde Arabische Emiraten een hoog geïndustrialiseerde economie gebracht. Het land wordt ook wel gerekend tot één van de meest ontwikkelde landen in de wereld.

7. Verenigde Staten – $51,248.21

Verenigde Staten

De Verenigde Staten zijn een federatie van 50 staten en het district Columbia. Verder behoren ook nog enkele eilandgebieden in de Caribische Zee en de Grote Oceaan tot het land. Aan delfstoffen hebben de Verenigde Staten geen gebrek! Zo bezit het land 20% van de kolen, 13% van de aardolie en ongeveer 24% van de aardgasreserves in de wereld. Ook de landbouw is een belangrijke peiler onder de economie. Dan moet je denken aan de productie van kaas, graan, sojabonen, tabak en tarwe. Al met al kun je stellen dat de Verenigde Staten redelijk zelfvoorzienend zijn. Verreweg de belangrijkste exportproducten zijn vliegtuigen, motorvoertuigen, ijzer, staalproducten, voedsel , elektronische apparatuur, chemische producten en consumptiegoederen. Op het lijstje van waardevolle handelspartners van de Verenigde Staten staan Canada, Mexico, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea en Duitsland.

6. Hong Kong – $53,432.23

hong kong

e officiële naam van Hong Kong luidt: Speciale Administratieve Regio Hongkong van de Volksrepubliek China. Het gebied bestaat uit 236 eilanden gelegen in de Zuid-Chinese Zee. In totaal wonen hier 7.182.724 mensen. Overigens is het gros van de eilanden niet bewoond. In Hong Kong vind je één van de best gelegen diepzeehavens en mogelijk grootste containerhaven van de wereld. Verder is er in het land veel lichte industrie gevestigd. Dan moet je denken aan producenten van onder andere speelgoed.
Vooralsnog staat Hong Kong bekend als een van de belangrijkste financiële centra van Azië. Om deze positie vast te houden is het wel zaak dat er snel een einde komt aan de onzekerheid rondom de toekomst van de Volksrepubliek China.

5. Brunei – $55,111.20

brunei

Brunei Darussalam, afgekort Brunei, is een land in Zuidoost-Azië. Het land ligt op het eiland Borneo aan de Zuid-Chinese Zee. Brunei bestaat uit twee delen, die niet met elkaar verbonden zijn. Bijna 97% van de bevolking leeft in het westelijk deel. Het bergachtige, oostelijke deel is duidelijk minder populair. Als je van de totale oppervlakte uitgaat, dan is Brunei net iets groter dan onze provincie Gelderland! De hoofdstad Bandar Seri Begawan, de oliestad Seria en de havensteden Kuala Belait en Muara worden als de belangrijkste steden gezien. In Seria wonen veel Nederlanders, die daar voor lokale oliemaatschappijen werken. Aan de productie van ruwe olie en gas heeft Brunei deze fraaie plaats in de top 10 van meest rijke landen ter wereld dan ook te danken. Noemenswaardig is verder de kledingindustrie.

4. Noorwegen – $56,663.47

noorwegen

Noorwegen heeft een oppervlakte van 385.155 vierkante kilometer. De kustlijn meet ruim 25.000 kilometer. Grote delen van het land bestaan uit bossen, fjorden, gletsjers en meren. Vanwege het relatief lage inwonertal (5.000.000) is het hier royaal wonen; de bevolkingsdichtheid bedraagt 13 per vierkante kilometer. Puur economisch bekeken is dit wel een probleem. Aangezien minder dan 4% van het land is gecultiveerd, moet Noorwegen meer dan 50% van zijn voedsel van andere landen betrekken. Gelukkig is Noorwegen rijk aan gas- en olievelden. Andere delfstoffen, die worden ontgonnen, zijn koper, ijzererts, pyriet, titanium, zink, lood en steenkool. Ook de scheepvaart en handel worden tot de belangrijkste industrieën van Noorwegen gerekend. De belangrijkste handelspartners zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden.

3. Singapore – $61,567.28

singapore
Fedor Selivanov / Shutterstock.com

Waar een klein land al niet groot in kan zijn, dat bewijst Singapore. Om met het eerste te beginnen; Singapore is het kleinste land van Zuidoost-Azië. Qua oppervlakte komt het overeen met de Nederlandse Noordoostpolder! Singapore telt in totaal 63 eilanden. Om haar inwoners te kunnen huisvesten en nieuwe bedrijfsterreinen aan te kunnen leggen, vindt er veel landaanwinning plaats. Dat brengt ons op het aspect ‘groot’. De op één na grootste haven van de wereld bevindt zich in Singapore. Andere belangrijke industrieën zijn die van chips, scheepsbouw, computers, machines, textiel, metaal, olieraffinage en chemische industrie. Om deze positie te kunnen vasthouden, doet de regering er alles aan om het aantal geboorten op een groter aantal te brengen. Zo worden potentiële ouderstellen financiële vergoedingen in het vooruitzicht gesteld!

2. Luxemburg – $79,593.91

luxemburg

Het Groothertogdom Luxemburg is een parlementaire democratie. De groothertog vervult de rol van constitutioneel monarch. Sinds jaar en dag heeft Luxemburg veel oog voor de internationale betrekkingen op het gebied van onder meer economie en politiek. Zo wordt het land gerekend tot de grondleggers van organisaties, zoals de Europese Unie, de NAVO, de Verenigde Naties, de Benelux en de OESO. Deze rol heeft het land geen windeieren gelegd! Luxemburg heeft zich ontwikkeld van een op staalproductie gebaseerde economie tot een economie, die drijft op internationale handel en het bankwezen. Als we kijken naar het BBP, dan neemt de financiële sector daar nu een aandeel van 28% in. Vermeldenswaardig zijn ook de lage belastingen op brandstof en tabak. Veel automobilisten uit omliggende landen doen hiervoor Luxemburg graag aan. Het levert de staatskas jaarlijks ongeveer 600 miljoen euro op.

1. Qatar – $105,091.42

qatar

Qatar mag zich het rijkste land van de wereld noemen! Dit op een schiereiland gelegen land is een Arabisch emiraat. Qatar is een absolute monarchie. De grootste bijdrage aan de welvarendheid wordt geleverd door de mijnbouwindustrie; olie en aardgas zijn goed voor bijna 60% van het BBP van Qatar. Op een tweede plaats (11,7%) staat de financiële sector gevolgd door de industrie (9,9%). Overigens is deze economische situatie heel bepalend voor de samenleving in Qatar. Zo heeft de olie- en gaswinning tot een grote stroom immigranten geleid. Het grootste deel van de beroepsbevolking werkt in de bouw. Vrouwen geven de voorkeur aan een baan binnen de dienstverlening.

De top 10 armste landen lijst kun je hier vinden.

  1. Bjorn mei 25, 2011
   • Koen mei 29, 2011
    • Jels juli 16, 2011
     • Koen juli 29, 2011
      • Yara september 11, 2017
     • Peter augustus 4, 2011
      • Koen oktober 2, 2011
     • Anoniem augustus 1, 2012
      • Somebody december 28, 2012
      • Anoniem juni 1, 2016
     • Azertiup vazertius januari 6, 2016
   • ik ben anoniem januari 16, 2012
   • Anoniem maart 26, 2012
    • mens juni 9, 2014
   • Poephoofd november 7, 2016
   • W.Th.Hoekstra januari 31, 2017
   • Tim mei 4, 2017
  2. Roy Silos juni 5, 2011
  3. Anoniem juli 25, 2011
   • HONG KONG juni 9, 2015
    • hahahahah september 17, 2015
    • hahahhaha september 17, 2015
    • dwaas november 22, 2015
   • Hihi februari 23, 2016
   • Ano juli 24, 2017
  4. anoniem september 16, 2011
   • Alejo november 9, 2011
    • Anoniem januari 18, 2012
    • bolle januari 19, 2012
    • Ally februari 7, 2016
   • Anoniem augustus 1, 2012
   • Somebody december 28, 2012
   • MinecraftXDude april 8, 2013
  5. iemand september 25, 2011
  6. Anoniem oktober 28, 2011
  7. danny november 11, 2011
   • Somebody december 28, 2012
   • M juli 18, 2014
   • ikweethetbeterder juni 9, 2015
  8. popie november 20, 2011
  9. ik ben geen turk december 3, 2011
  10. mutskebab december 4, 2011
  11. mocromaroc december 11, 2011
   • Anoniem januari 23, 2012
   • Ik? april 1, 2012
   • MinecraftXDude april 9, 2013
  12. aisoo december 28, 2011
  13. demi december 28, 2011
  14. marcus december 30, 2011
   • Anoniem januari 23, 2012
   • Anoniem augustus 1, 2012
   • ben je dom ofzo november 11, 2015
  15. Renzo december 31, 2011
  16. joennes januari 3, 2012
  17. Tom januari 12, 2012
  18. Rutger januari 15, 2012
   • anomiem juni 18, 2014
  19. Anoniem januari 16, 2012
  20. ik ben anoniem januari 16, 2012
   • MinecraftXDude april 8, 2013
  21. Zombie januari 19, 2012
  22. Anoniem januari 23, 2012
  23. lol januari 30, 2012
  24. roger februari 5, 2012
  25. gwn februari 10, 2012
   • bolle maart 4, 2012
  26. p][;']['=]\ februari 25, 2012
   • Anoniem maart 4, 2012
   • Anoniem april 26, 2012
  27. Daan februari 25, 2012
   • Anoniem maart 4, 2012
   • kaboutertje mei 3, 2016
   • kaboutertje mei 3, 2016
  28. bhargavi maart 5, 2012
   • bolle maart 10, 2012
  29. k;dalkjfd; maart 12, 2012
  30. bolle maart 12, 2012
  31. Ik? april 1, 2012
  32. dominic april 3, 2012
  33. Lesley april 24, 2012
  34. Yasmin april 28, 2012
   • bolle mei 22, 2012
   • ikweethetbeterder juni 9, 2015
  35. cem mei 18, 2012
   • Anoniem mei 22, 2012
  36. hoi juni 6, 2012
  37. Demi juni 25, 2012
  38. jelle juli 18, 2012
  39. Sjtier juli 29, 2012
  40. Henk augustus 5, 2012
  41. Qwerty;-) augustus 28, 2012
  42. Qwerty;-) augustus 28, 2012
  43. Ok september 1, 2012
  44. Anoniem september 24, 2012
  45. BProp oktober 15, 2012
  46. ali oktober 17, 2012
   • ikweethetbeterder juni 9, 2015
  47. ali oktober 17, 2012
  48. yonathan februari 12, 2013
  49. yonathan februari 12, 2013
  50. GFDGDR maart 9, 2013
   • Hankspank maart 16, 2013
  51. ik ben mocro maart 22, 2013
  52. aboubakr maart 27, 2013
  53. anoniempje maart 30, 2013
  54. WCT april 12, 2013
  55. lening bieden april 13, 2013
  56. ajay november 10, 2013
  57. Goodluck Fred december 13, 2013
  58. Geile Anoniepje december 29, 2013
  59. mourad januari 30, 2014
  60. Plat water februari 28, 2014
  61. ikweethetbeter maart 18, 2014
  62. Marie april 21, 2014
  63. jan april 27, 2014
  64. tiyasha juli 19, 2014
   • wouter mei 28, 2015
  65. yasin juli 19, 2014
  66. William september 24, 2014
  67. Flarson januari 4, 2015
  68. hans doorn april 16, 2015
  69. hhh april 19, 2015
  70. Anoniem mei 22, 2015
  71. Anoniem mei 22, 2015
  72. ikweethetbeterder juni 9, 2015
  73. panjadopoulos september 21, 2015
  74. ajdhv oktober 30, 2015
  75. A januari 6, 2016
  76. laura januari 21, 2016
  77. e januari 27, 2016
  78. L. Spaan november 12, 2016
   • zbeast december 10, 2016
  79. I'M SOLO ;) november 16, 2016
   • Anoniem december 4, 2016
   • zbeast december 10, 2016
  80. grunn februari 3, 2017
  81. maurice april 12, 2017
  82. Ga da smoel september 20, 2017
  83. Anoniem oktober 10, 2017

  Jouw Reactie?