Top 10 Rijkste Landen in de Wereld (2020)

Het begrip ‘rijk’ kun je op verschillende manieren uitleggen, en dus berekenen. Welzijn is een steeds belangrijkere graadmeter. In onderstaand top 10 lijstje zijn we uitgegaan van de koopkrachtpariteit (kkp) per hoofd van de bevolking. De manier om de koopkracht tussen landen te vergelijken. Kijk je puur naar het gemiddelde inkomen krijg je al snel een vertekend beeld. De rijkdom van relatief rijke landen wordt hierdoor over het algemeen sterk uitvergroot, evenals de armoede van relatief arme landen. Het levensonderhoud is in arme landen namelijk (in het algemeen) ook een stuk lager.

Deze cijfers zijn beschikbaar gesteld door het IMF.

Nederland staat trouwens op de 12e plaats in de lijst van rijkste landen ter wereld van 2020 met een kkp van $58.341.

10. Hong Kong – $66.528

De officiële naam van Hong Kong luidt: Speciale Administratieve Regio Hongkong van de Volksrepubliek China. Het gebied bestaat uit 236 eilanden gelegen in de Zuid-Chinese Zee. In totaal wonen hier 7.409.800 mensen. Overigens is het gros van de eilanden niet bewoond.

In Hong Kong vind je één van de best gelegen diepzeehavens en mogelijk grootste containerhaven van de wereld. Verder is er in het land veel lichte industrie gevestigd. Dan moet je denken aan producenten van onder andere speelgoed. Vooralsnog staat Hong Kong bekend als een van de belangrijkste financiële centra van Azië, de groei is echter wel in 2016 stil komen te liggen volgens het IMF.

9. Koeweit – $66.387

Koeweit, een land met 4 miljoen inwoners is rijk geworden door de olie. Deze olie werd overigens pas in 1938 ontdekt in de woestijn die Koeweit bedekt. Olie is goed voor 50% van het BBP en 90% van de export. Maar ooit zal het delven van olie ophouden. Koeweit probeert zich zo goed mogelijk op die toekomst voor te bereiden.

8. Verenigde Arabische Emiraten – $69.435

De Verenigde Arabische Emiraten is een land in Azië. Het omvat zeven emiraten, namelijk Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah. Uitgaande van oppervlakte, is Abu Dhabi verreweg het grootst. De belangrijkste steden zijn het gelijknamige Abu Dhabi en Dubai. De bevolking bestaat uit Arabieren, Iraniërs, Indiërs, Pakistani, Baluchi’s en Afrikanen.

De Verenigde Arabische Emiraten zijn rijk aan olie. Ter illustratie; binnen de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) staat het land in de top vijf van grootste olieproducerende landen. De olieopbrengsten, waarvan het gros weer uit Abu Dhabi wordt gehaald, hebben de Verengde Arabische Emiraten een hoog geïndustrialiseerde economie gebracht. Het land wordt ook wel gerekend tot één van de meest ontwikkelde landen in de wereld.
 

7. Noorwegen – $76.684

Noorwegen heeft een oppervlakte van 385.155 vierkante kilometer. De kustlijn meet ruim 25.000 kilometer. Grote delen van het land bestaan uit bossen, fjorden, gletsjers en meren. Vanwege het relatief lage inwonertal (5.000.000) is het hier royaal wonen; de bevolkingsdichtheid bedraagt 13 per vierkante kilometer.

Puur economisch bekeken is dit wel een probleem. Aangezien minder dan 4% van het land is gecultiveerd, moet Noorwegen meer dan 50% van zijn voedsel van andere landen betrekken. Gelukkig is Noorwegen rijk aan gas- en olievelden. Andere delfstoffen, die worden ontgonnen, zijn koper, ijzererts, pyriet, titanium, zink, lood en steenkool. Ook de scheepvaart en handel worden tot de belangrijkste industrieën van Noorwegen gerekend. De belangrijkste handelspartners zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden.

6. Brunei Darussalam – $80.384

Brunei Darussalam, afgekort Brunei, is een land in Zuidoost-Azië. Het land ligt op het eiland Borneo aan de Zuid-Chinese Zee. Brunei bestaat uit twee delen, die niet met elkaar verbonden zijn. Bijna 97% van de bevolking leeft in het westelijk deel. Het bergachtige, oostelijke deel is duidelijk minder populair. Als je van de totale oppervlakte uitgaat, dan is Brunei net iets groter dan onze provincie Gelderland!

De hoofdstad Bandar Seri Begawan, de oliestad Seria en de havensteden Kuala Belait en Muara worden als de belangrijkste steden gezien. In Seria wonen veel Nederlanders, die daar voor lokale oliemaatschappijen werken. Aan de productie van ruwe olie en gas heeft Brunei deze fraaie plaats in de top 10 van meest rijke landen ter wereld dan ook te danken.

De rijkdommen worden in Brunei overigens niet eerlijk verdeeld. Ondervoeding onder de bevolking is zelfs gemeengoed. Ongeveer 40% van de bevolking verdient minder dan $1.000 per jaar. En alsof dat niet erg genoeg is besloot de sultan in april 2019 de doodstraf door steniging in te voeren voor degenen die overspel of sodomie plegen.

5. Ierland – $83.399

De economieën van de Europese Unie maken een moeilijke periode door. De Brexit, handelsspanningen, stijgende olieprijzen en de economische ellende van Italië zorgen voor onzekerheid. De Ierse economie blijft echter groeien: in 2019 zal deze met meer dan 4% groeien en haar rol als snelstgroeiende economie van het blok na de financiële crisis van 2008 consolideren.

Ierland, een land met minder dan 5 miljoen inwoners, was een van de zwaarst getroffen door de wereldwijde recessie. Na een aantal politiek moeilijke hervormingsmaatregelen, waaronder scherpe verlagingen van de lonen in de publieke sector en herstructurering van de banksector, kreeg het eiland zijn fiscale gezondheid terug, verhoogde het de arbeidsparticipatie en zag het BBP bijna verdubbelen.

Voelen burgers zich twee keer zo rijk als 10 jaar geleden? Waarschijnlijk niet: Ierland is een van de grootste belastingparadijzen ter wereld, waar de ‘gewone man’ een stuk minder profiteert dan bedrijven.

4. Singapore – $103.181

Waar een klein land al niet groot in kan zijn, dat bewijst Singapore. Om met het eerste te beginnen; Singapore is het kleinste land van Zuidoost-Azië. Qua oppervlakte komt het overeen met de Nederlandse Noordoostpolder! Singapore telt in totaal 63 eilanden. Om haar inwoners te kunnen huisvesten en nieuwe bedrijfsterreinen aan te kunnen leggen, vindt er veel landaanwinning plaats.

Dat brengt ons op het aspect ‘groot’. De op één na grootste haven van de wereld bevindt zich in Singapore. Andere belangrijke industrieën zijn die van chips, scheepsbouw, computers, machines, textiel, metaal, olieraffinage en chemische industrie. Om deze positie te kunnen vasthouden, doet de regering er alles aan om het aantal geboorten op een groter aantal te brengen. Zo worden potentiële ouderstellen financiële vergoedingen in het vooruitzicht gesteld!

3. Luxemburg – $108.951

Het Groothertogdom Luxemburg is een parlementaire democratie. De groothertog vervult de rol van constitutioneel monarch. Sinds jaar en dag heeft Luxemburg veel oog voor de internationale betrekkingen op het gebied van onder meer economie en politiek. Zo wordt het land gerekend tot de grondleggers van organisaties, zoals de Europese Unie, de NAVO, de Verenigde Naties, de Benelux en de OESO. Deze rol heeft het land geen windeieren gelegd!

Luxemburg heeft zich ontwikkeld van een op staalproductie gebaseerde economie tot een economie, die drijft op internationale handel en het bankwezen. Als we kijken naar het BBP, dan neemt de financiële sector daar nu een aandeel van 28% in. Vermeldenswaardig zijn ook de lage belastingen op brandstof en tabak. Veel automobilisten uit omliggende landen doen hiervoor Luxemburg graag aan. Het levert de staatskas jaarlijks ongeveer 600 miljoen euro op. Luxemburg is het rijkste land van Europa

2. Macau- $114.363

macau

In de gokhoofdstad van Azië wedden velen dat Macau binnen afzienbare tijd op de nummer één positie staat in de lijst van rijkste landen. Voorheen een kolonie van het Portugese rijk, nu een speciale administratieve regio van de Volksrepubliek China.

Sinds in 2001 de gokindustrie werd geliberaliseerd, heeft Macau zijn rijkdom in een verbazingwekkend tempo zien groeien. Met een bevolking van iets meer dan 600.000 en meer dan 40 casino’s verspreid over een grondgebied van ongeveer 30 vierkante kilometer, is dit smalle schiereiland net ten zuiden van Hong Kong – bijna letterlijk – een geldmachine!

1. Qatar – $132.886

Qatar rijkste land ter wereld 2019

Qatar mag zich in 2020 het rijkste land van de wereld noemen. Dit op een schiereiland gelegen land is een Arabisch emiraat. Qatar is een absolute monarchie. De grootste bijdrage aan de welvarendheid wordt geleverd door de mijnbouwindustrie; olie en aardgas zijn goed voor bijna 60% van het BBP van Qatar.

Op een tweede plaats (11,7%) staat de financiële sector gevolgd door de industrie (9,9%). Overigens is deze economische situatie heel bepalend voor de samenleving in Qatar. Zo heeft de olie- en gaswinning tot een grote stroom immigranten geleid. Het grootste deel van de beroepsbevolking werkt in de bouw. Vrouwen geven de voorkeur aan een baan binnen de dienstverlening.

Vergelijkbare lijstjes

  1. Bjorn mei 25, 2011
   • Koen mei 29, 2011
    • Jels juli 16, 2011
     • Koen juli 29, 2011
      • Yara september 11, 2017
     • Peter augustus 4, 2011
      • Koen oktober 2, 2011
     • Anoniem augustus 1, 2012
      • Somebody december 28, 2012
      • Anoniem juni 1, 2016
     • Azertiup vazertius januari 6, 2016
   • ik ben anoniem januari 16, 2012
   • Anoniem maart 26, 2012
    • mens juni 9, 2014
   • Poephoofd november 7, 2016
   • W.Th.Hoekstra januari 31, 2017
   • Tim mei 4, 2017
   • THE KING OF THE WORLD december 6, 2018
  2. Roy Silos juni 5, 2011
  3. Anoniem juli 25, 2011
   • HONG KONG juni 9, 2015
    • hahahahah september 17, 2015
    • hahahhaha september 17, 2015
    • dwaas november 22, 2015
   • Hihi februari 23, 2016
   • Ano juli 24, 2017
    • Badon juli 5, 2020
  4. anoniem september 16, 2011
   • Alejo november 9, 2011
    • Anoniem januari 18, 2012
    • bolle januari 19, 2012
   • Anoniem augustus 1, 2012
   • Somebody december 28, 2012
   • MinecraftXDude april 8, 2013
  5. iemand september 25, 2011
  6. Anoniem oktober 28, 2011
  7. danny november 11, 2011
   • Somebody december 28, 2012
   • M juli 18, 2014
    • Anoniem juni 30, 2018
   • ikweethetbeterder juni 9, 2015
  8. popie november 20, 2011
  9. ik ben geen turk december 3, 2011
  10. mutskebab december 4, 2011
  11. mocromaroc december 11, 2011
   • Anoniem januari 23, 2012
   • Ik? april 1, 2012
   • MinecraftXDude april 9, 2013
  12. aisoo december 28, 2011
  13. demi december 28, 2011
  14. marcus december 30, 2011
   • Anoniem januari 23, 2012
   • Anoniem augustus 1, 2012
   • ben je dom ofzo november 11, 2015
  15. Renzo december 31, 2011
  16. joennes januari 3, 2012
  17. Tom januari 12, 2012
  18. Rutger januari 15, 2012
   • anomiem juni 18, 2014
  19. Anoniem januari 16, 2012
  20. ik ben anoniem januari 16, 2012
   • MinecraftXDude april 8, 2013
  21. Zombie januari 19, 2012
  22. Anoniem januari 23, 2012
  23. lol januari 30, 2012
  24. roger februari 5, 2012
  25. gwn februari 10, 2012
   • bolle maart 4, 2012
  26. p][;']['=]\ februari 25, 2012
   • Anoniem maart 4, 2012
   • Anoniem april 26, 2012
  27. Anoniem maart 4, 2012
  28. k;dalkjfd; maart 12, 2012
  29. bolle maart 12, 2012
  30. Ik? april 1, 2012
  31. dominic april 3, 2012
  32. Lesley april 24, 2012
  33. Yasmin april 28, 2012
   • bolle mei 22, 2012
   • ikweethetbeterder juni 9, 2015
  34. cem mei 18, 2012
   • Anoniem mei 22, 2012
  35. hoi juni 6, 2012
  36. Demi juni 25, 2012
  37. jelle juli 18, 2012
  38. Sjtier juli 29, 2012
  39. Henk augustus 5, 2012
  40. Qwerty;-) augustus 28, 2012
  41. Qwerty;-) augustus 28, 2012
  42. Ok september 1, 2012
  43. Anoniem september 24, 2012
  44. BProp oktober 15, 2012
  45. ali oktober 17, 2012
   • ikweethetbeterder juni 9, 2015
  46. ali oktober 17, 2012
  47. yonathan februari 12, 2013
  48. yonathan februari 12, 2013
  49. GFDGDR maart 9, 2013
   • Hankspank maart 16, 2013
  50. ik ben mocro maart 22, 2013
  51. anoniempje maart 30, 2013
  52. WCT april 12, 2013
  53. ajay november 10, 2013
  54. Geile Anoniepje december 29, 2013
  55. mourad januari 30, 2014
  56. Plat water februari 28, 2014
  57. ikweethetbeter maart 18, 2014
  58. Marie april 21, 2014
  59. jan april 27, 2014
  60. tiyasha juli 19, 2014
   • wouter mei 28, 2015
  61. yasin juli 19, 2014
  62. William september 24, 2014
  63. Flarson januari 4, 2015
  64. hans doorn april 16, 2015
  65. hhh april 19, 2015
  66. Anoniem mei 22, 2015
  67. Anoniem mei 22, 2015
  68. ikweethetbeterder juni 9, 2015
  69. panjadopoulos september 21, 2015
  70. ajdhv oktober 30, 2015
  71. A januari 6, 2016
  72. laura januari 21, 2016
  73. kaboutertje mei 3, 2016
  74. kaboutertje mei 3, 2016
  75. L. Spaan november 12, 2016
   • zbeast december 10, 2016
  76. I'M SOLO ;) november 16, 2016
   • Anoniem december 4, 2016
   • zbeast december 10, 2016
  77. grunn februari 3, 2017
  78. maurice april 12, 2017
  79. Ga da smoel september 20, 2017
  80. Anoniem oktober 10, 2017
  81. econismus april 6, 2018
  82. Anoniem december 6, 2018
  83. Nerdie januari 7, 2019
  84. Nerdie januari 7, 2019
  85. Nerdie januari 7, 2019
  86. Anoniem februari 11, 2020
  87. Anoniem februari 11, 2020
  88. Anoniem februari 18, 2020
  89. Anoniem april 17, 2020
  90. Marc december 29, 2020

  Jouw Reactie?