Het begrip ‘rijk’ kun je op verschillende manieren uitleggen, en dus berekenen. Welzijn is een steeds belangrijkere graadmeter. In onderstaand top 10 lijstje zijn we uitgegaan van de koopkrachtpariteit (kkp) per hoofd van de bevolking. De manier om de koopkracht tussen landen te vergelijken. Kijk je puur naar het gemiddelde inkomen krijg je al snel een vertekend beeld. De rijkdom van relatief rijke landen wordt hierdoor over het algemeen sterk uitvergroot, evenals de armoede van relatief arme landen. Het levensonderhoud is in arme landen namelijk (in het algemeen) ook een stuk lager.

Deze cijfers zijn beschikbaar gesteld door het IMF.

Nederland staat trouwens op de 12e plaats in de lijst van rijkste landen ter wereld van 2020 met een kkp van $58.341.

10. Hong Kong – $66.528

De officiële naam van Hong Kong luidt: Speciale Administratieve Regio Hongkong van de Volksrepubliek China. Het gebied bestaat uit 236 eilanden gelegen in de Zuid-Chinese Zee. In totaal wonen hier 7.409.800 mensen. Overigens is het gros van de eilanden niet bewoond.

In Hong Kong vind je één van de best gelegen diepzeehavens en mogelijk grootste containerhaven van de wereld. Verder is er in het land veel lichte industrie gevestigd. Dan moet je denken aan producenten van onder andere speelgoed. Vooralsnog staat Hong Kong bekend als een van de belangrijkste financiële centra van Azië, de groei is echter wel in 2016 stil komen te liggen volgens het IMF.

9. Koeweit – $66.387

Koeweit, een land met 4 miljoen inwoners is rijk geworden door de olie. Deze olie werd overigens pas in 1938 ontdekt in de woestijn die Koeweit bedekt. Olie is goed voor 50% van het BBP en 90% van de export. Maar ooit zal het delven van olie ophouden. Koeweit probeert zich zo goed mogelijk op die toekomst voor te bereiden.

8. Verenigde Arabische Emiraten – $69.435

De Verenigde Arabische Emiraten is een land in Azië. Het omvat zeven emiraten, namelijk Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah. Uitgaande van oppervlakte, is Abu Dhabi verreweg het grootst. De belangrijkste steden zijn het gelijknamige Abu Dhabi en Dubai. De bevolking bestaat uit Arabieren, Iraniërs, Indiërs, Pakistani, Baluchi’s en Afrikanen.

De Verenigde Arabische Emiraten zijn rijk aan olie. Ter illustratie; binnen de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) staat het land in de top vijf van grootste olieproducerende landen. De olieopbrengsten, waarvan het gros weer uit Abu Dhabi wordt gehaald, hebben de Verengde Arabische Emiraten een hoog geïndustrialiseerde economie gebracht. Het land wordt ook wel gerekend tot één van de meest ontwikkelde landen in de wereld.
 

7. Noorwegen – $76.684

Noorwegen heeft een oppervlakte van 385.155 vierkante kilometer. De kustlijn meet ruim 25.000 kilometer. Grote delen van het land bestaan uit bossen, fjorden, gletsjers en meren. Vanwege het relatief lage inwonertal (5.000.000) is het hier royaal wonen; de bevolkingsdichtheid bedraagt 13 per vierkante kilometer.

Puur economisch bekeken is dit wel een probleem. Aangezien minder dan 4% van het land is gecultiveerd, moet Noorwegen meer dan 50% van zijn voedsel van andere landen betrekken. Gelukkig is Noorwegen rijk aan gas- en olievelden. Andere delfstoffen, die worden ontgonnen, zijn koper, ijzererts, pyriet, titanium, zink, lood en steenkool. Ook de scheepvaart en handel worden tot de belangrijkste industrieën van Noorwegen gerekend. De belangrijkste handelspartners zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden.

6. Brunei Darussalam – $80.384

Brunei Darussalam, afgekort Brunei, is een land in Zuidoost-Azië. Het land ligt op het eiland Borneo aan de Zuid-Chinese Zee. Brunei bestaat uit twee delen, die niet met elkaar verbonden zijn. Bijna 97% van de bevolking leeft in het westelijk deel. Het bergachtige, oostelijke deel is duidelijk minder populair. Als je van de totale oppervlakte uitgaat, dan is Brunei net iets groter dan onze provincie Gelderland!

De hoofdstad Bandar Seri Begawan, de oliestad Seria en de havensteden Kuala Belait en Muara worden als de belangrijkste steden gezien. In Seria wonen veel Nederlanders, die daar voor lokale oliemaatschappijen werken. Aan de productie van ruwe olie en gas heeft Brunei deze fraaie plaats in de top 10 van meest rijke landen ter wereld dan ook te danken.

De rijkdommen worden in Brunei overigens niet eerlijk verdeeld. Ondervoeding onder de bevolking is zelfs gemeengoed. Ongeveer 40% van de bevolking verdient minder dan $1.000 per jaar. En alsof dat niet erg genoeg is besloot de sultan in april 2019 de doodstraf door steniging in te voeren voor degenen die overspel of sodomie plegen.

5. Ierland – $83.399

De economieën van de Europese Unie maken een moeilijke periode door. De Brexit, handelsspanningen, stijgende olieprijzen en de economische ellende van Italië zorgen voor onzekerheid. De Ierse economie blijft echter groeien: in 2019 zal deze met meer dan 4% groeien en haar rol als snelstgroeiende economie van het blok na de financiële crisis van 2008 consolideren.

Ierland, een land met minder dan 5 miljoen inwoners, was een van de zwaarst getroffen door de wereldwijde recessie. Na een aantal politiek moeilijke hervormingsmaatregelen, waaronder scherpe verlagingen van de lonen in de publieke sector en herstructurering van de banksector, kreeg het eiland zijn fiscale gezondheid terug, verhoogde het de arbeidsparticipatie en zag het BBP bijna verdubbelen.

Voelen burgers zich twee keer zo rijk als 10 jaar geleden? Waarschijnlijk niet: Ierland is een van de grootste belastingparadijzen ter wereld, waar de ‘gewone man’ een stuk minder profiteert dan bedrijven.

4. Singapore – $103.181

Waar een klein land al niet groot in kan zijn, dat bewijst Singapore. Om met het eerste te beginnen; Singapore is het kleinste land van Zuidoost-Azië. Qua oppervlakte komt het overeen met de Nederlandse Noordoostpolder! Singapore telt in totaal 63 eilanden. Om haar inwoners te kunnen huisvesten en nieuwe bedrijfsterreinen aan te kunnen leggen, vindt er veel landaanwinning plaats.

Dat brengt ons op het aspect ‘groot’. De op één na grootste haven van de wereld bevindt zich in Singapore. Andere belangrijke industrieën zijn die van chips, scheepsbouw, computers, machines, textiel, metaal, olieraffinage en chemische industrie. Om deze positie te kunnen vasthouden, doet de regering er alles aan om het aantal geboorten op een groter aantal te brengen. Zo worden potentiële ouderstellen financiële vergoedingen in het vooruitzicht gesteld!

3. Luxemburg – $108.951

Het Groothertogdom Luxemburg is een parlementaire democratie. De groothertog vervult de rol van constitutioneel monarch. Sinds jaar en dag heeft Luxemburg veel oog voor de internationale betrekkingen op het gebied van onder meer economie en politiek. Zo wordt het land gerekend tot de grondleggers van organisaties, zoals de Europese Unie, de NAVO, de Verenigde Naties, de Benelux en de OESO. Deze rol heeft het land geen windeieren gelegd!

Luxemburg heeft zich ontwikkeld van een op staalproductie gebaseerde economie tot een economie, die drijft op internationale handel en het bankwezen. Als we kijken naar het BBP, dan neemt de financiële sector daar nu een aandeel van 28% in. Vermeldenswaardig zijn ook de lage belastingen op brandstof en tabak. Veel automobilisten uit omliggende landen doen hiervoor Luxemburg graag aan. Het levert de staatskas jaarlijks ongeveer 600 miljoen euro op. Luxemburg is het rijkste land van Europa

2. Macau- $114.363

macau

In de gokhoofdstad van Azië wedden velen dat Macau binnen afzienbare tijd op de nummer één positie staat in de lijst van rijkste landen. Voorheen een kolonie van het Portugese rijk, nu een speciale administratieve regio van de Volksrepubliek China.

Sinds in 2001 de gokindustrie werd geliberaliseerd, heeft Macau zijn rijkdom in een verbazingwekkend tempo zien groeien. Met een bevolking van iets meer dan 600.000 en meer dan 40 casino’s verspreid over een grondgebied van ongeveer 30 vierkante kilometer, is dit smalle schiereiland net ten zuiden van Hong Kong – bijna letterlijk – een geldmachine!

1. Qatar – $132.886

Qatar rijkste land ter wereld 2019

Qatar mag zich in 2020 het rijkste land van de wereld noemen. Dit op een schiereiland gelegen land is een Arabisch emiraat. Qatar is een absolute monarchie. De grootste bijdrage aan de welvarendheid wordt geleverd door de mijnbouwindustrie; olie en aardgas zijn goed voor bijna 60% van het BBP van Qatar.

Op een tweede plaats (11,7%) staat de financiële sector gevolgd door de industrie (9,9%). Overigens is deze economische situatie heel bepalend voor de samenleving in Qatar. Zo heeft de olie- en gaswinning tot een grote stroom immigranten geleid. Het grootste deel van de beroepsbevolking werkt in de bouw. Vrouwen geven de voorkeur aan een baan binnen de dienstverlening.

Vergelijkbare lijstjes