Top 10 Controversiële magazine covers

Dat de cover heel bepalend is voor de verkopen van de betreffende uitgave, daarmee is de hoofdredacteur wel bekend. Hieronder volgt een overzicht van de meest controversiële magazinecovers.


10. Dood van Michael Jackson – OK! Magazine juni 2009

ok-magazine-michael-jackson-cover

De dood van Michael Jackson bracht ongekend veel reacties teweeg. Op vele fora, Twitter, Facebook en andere sites raakte men er maar niet over uitgepraat; het internet had er zwaar onder te lijden! Ook de website van OK! Magazine was er snel bij. Meer in het algemeen greep het bedrijf achter dit magazine deze gebeurtenis aan om de verkoopcijfers een boost te geven. Naar verluidt heeft men meer dan 500.000 dollar betaald voor de laatste foto’s van Michael Jackson net voor zijn dood. Het beeld van de ‘king of pop’ op een brancard schokte vele mensen.

9. 17-jarige Britney Spears – Rolling Stone april 1999

britney rolling stone 1999

Als je deze cover ziet, dan raak je daarvan vast niet heel erg van je stuk. We hebben Britney Spears wel eens uitdagender gezien! Toch heeft het blad Rolling Stone de nodige kritiek te verwerken gehad. Let wel, op het moment dat deze foto werd gemaakt was Britney Spears pas 17 jaar oud. Ze had net haar eerste stappen in het showwereldje gezet. Tijdens de fotoshoot besloot ze – geheel op eigen initiatief – om haar kleding uit te trekken. Haar manager greep in, maar Britney liet zich door hem niet weerhouden. Zou dit haar eerste ‘misstapje’ zijn?


8. Zwangere Demi Moore – Vanity Fair augustus 1991

demi moore vanity vair

In augustus 1991 bracht de cover van Vanity Fait – met daarop een hoogzwangere Demi Moore – een heus schokeffect teweeg! Nadat de critici van het eerste uur van de schrik waren bekomen en de cover nog eens goed bekeken, moesten ook zij onderkennen dat het een prachtige foto is. Na Demi lieten nog vele andere Hollywood moeders zich zwanger fotograferen. Om enkele namen te noemen: Cindy Crawford, Brooke Shields, Christina Aguilera, Britney Spears en Claudia Schiffer. Ook in Nederland zette de ‘Demi Moore trend’ moeders aan om hun buik te laten zien. Dan moet je denken aan Elle van Rijn, Nikkie Plessen en Sanne Wallis de Vries.

7. Moeder die borstvoeding geeft – Time Magazine mei 2012

time borstvoeding

De stap van het tonen van je zwangere buik naar het voeden van je kindje, is snel gezet. Wel als het om een baby van enkele maanden oud gaat! Als je weet dat het jongetje op de cover drie jaar oud, zijn de meningen verdeeld. Dat was ook precies de bedoeling van Time Magazine! Het bijschrift ‘Are you mom enough?’ prikkelde menigeen om het magazine open te slaan. In het betreffende artikel stelde de auteur voor om kinderen zo lang als mogelijk borstvoeding te geven. Dit zou helpen om tot een goede ouder-kind-relatie te komen.


6. De Obama’s – The New Yorker juli 2008

new yorker obamas

In 2008 waren de Verenigde Staten volledig in de ban van de presidentsverkiezing. Alle kranten en magazines – natuurlijk ook de online media – stonden er bol van. Wil je dan opvallen, dan moet je iets opvallends doen. Deze mening was in elk geval de redactie van The New Yorker toegedaan. Zo plaatsten zij een karikatuur van Barack Obama met zijn vrouw Michelle – gekleed als terrorist – met op de achtergrond vlammende strepen en sterren. Overigens zagen de trouwe lezers van The New Yorker er de lol niet van in.

5. Muhammad Ali – Esquire april 1968

Muhammad Ali – Esquire (1)
In 1968 sprak Esquire tot de verbeelding! Zo plaatsten zij een cover van bokser Muhammed Ali met zes pijlen in zijn bovenlichaam. Hij moest de heilige Sebastiaan voorstellen. Op deze wijze maakte de bokser – en het Esquire magazine – een statement aan het adres van de regering van de Verenigde Staten. Een jaar eerder had Ali geweigerd om deel te nemen aan de Vietnam oorlog. Deze weigering kwam hem duur te staan; hij werd onder meer beschuldigd van corruptie.


4. De bommenwerper van Boston – Rolling Stone augustus 2013

boston bomber

Voor de augustusuitgave van 2013 koos poptijdschrift Rolling Stone voor een uiterst controversiële cover. Niemand minder dan één van de verdachten van de terreuraanslag tijdens de Boston Marathon – waar drie mensen overleden – werd op glossy wijze getoond. In het betreffende artikel werden nieuwe feiten over de zaak genoemd. Of dit artikel nu ook echt gelezen is, is maar de vraag. De meeste – potentiële – lezers haakten af bij het zien van de cover.

3. O.J. Simpson – Time Magazine juni 1994

OJ Simpson

Op 17 juni 1994 zat iedereen aan de buis gekluisterd; men was live getuige van een achtervolging door de politie op O.J. Simpson. Hij werd verdacht van moord op zijn vrouw en een vriendin van haar. Net als vele andere bladen koos ook opinieblad Time Magazine voor een foto van O.J. Simpson op de cover. Alleen gaf de beeldredacteur Simpson een bijzonder dreigend tintje. Deze bewerking was vooral reclame voor Photoshop!

2. Vietnamese gevangene – Life Magazine november 1965

Life Vietbna

Nooit eerder waren de Verenigde Staten zo verdeeld als tijdens de Vietnam oorlog. Toen de redactie van Life Magazine besloot om een foto van een Vietnamese gevangene op de cover te plaatsen, kwamen voor- en tegenstanders lijnrecht tegenover elkaar te staan.
Sterker nog, deze coverfoto stond symbool voor de visie van de tegenstanders van de oorlog; de foto liet zien dat de ‘good guys’ in staat waren tot het verrichten van verschrikkelijke daden! Dat een oorlog altijd een afschuwelijke keerzijde kent, werd onmiskenbaar duidelijk. Hoe dan ook, met het maken van deze foto heeft fotograaf Paul Schutzer in elk geval zijn visitekaartje afgegeven.

1. Adolf Hitler: Man van het jaar – Time Magazine januari 1939

Hitler man of the year

De cover van de januariuitgave van Time Magazine in 1939 – met daarop een afbeelding van Adolf Hitler – mag met recht de meest controversiële cover genoemd worden. Hierop wordt Hitler gepresenteerd als ‘man van het jaar’. Goed om te weten is dat Hitler niet de eerste was, die deze eer ten deel viel. Al sinds 1927 brengt het magazine jaarlijks de ‘man van het jaar-cover’ uit. Volgens Times-oprichter Henry Luce was de betreffende cover gerechtvaardigd omdat Hitler degene was die de gebeurtenissen in dat jaar had beïnvloed. Meer concreet verwees hij naar het ‘Pact van München’. Tot op de dag van vandaag moeten de bladmakers zich verantwoorden voor deze actie.