Top 10 Meest Bijzondere Straten in de Wereld

De volgende tien straten zijn misschien niet de mooiste ter wereld, maar wel de straten met de bijzonderste records: de langste, de kortste, wijdste , de bochtigste, etc.


Magische rotonde: meest verwarrende rotonde

Magic Roundabout 2

Magic Roundabout

Het stadje Swindon in Engeland ligt vol met rotondes, maar er is er eentje die er uit springt, de “Magic Roundabout”. Waarom is de rotonde zo ‘magisch’? Nou, het ding bestaat op zichzelf weer uit vijf losse rotondes! Probeer daar maar eens zonder magie ongedeerd weer af te komen.

Langste rotonde ter wereld: 3.4 kilometer!

langste rotonde

Nog een bijzondere rotonde vinden we in Putrajaya in Maleisië, dit is namelijk met een lengte van 3.4 kilometer de langste rotonde ter wereld. Wil je dit rondje een keer rijden zoek dan naar de bordjes “Persiaran Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Street”.


Langste straat ter wereld: 1.896 kilometer

Yonge Street

De langste straat ter wereld is te vinden in Canada. De Yonge street is 1.896 kilometer lang en verbindt het meer van Ontario (Toronto) met het meer van Simcoe (toegangsweg tot de “Upper Great Lakes“) . De straat heeft een vermelding in het Guinness World Record boek.

Langste Snelweg ter wereld: 14.500 kilometer

Highway 1, Australia

Nog een stuk langer, met een lengte van maar liefst 14.500 kilometer, is Highway 1 in Australië. Dit is de langste snelweg ter wereld. De snelweg gaat heel Australië om. Deze snelweg is dan ook langer dan de Trans-Siberian Highway (11.000 kilometer) en de Trans-Canada Highway (8.030 kilometer).


Wijdste straat ter wereld: 110 meter

9 De Julio

De wijdste straat vinden we in Buenes Aires (Argentinië), de straat is maar liefst 110 meter breed. wanneer je als voetganger deze weg wilt oversteken moet je even de tijd nemen, alle intersectie hebben namelijk stoplichten.

Steilste straat ter Wereld: 35%

Baldwin Street
Baldwin Street2

Baldwin Street in Nieuw Zeeland wordt gezien als de steilste ter wereld (bewoonde weg dan, in de bergen zijn uiteraard nog steilere wegen). De straat is slechts 350 meter lang, maar stijgt in dat korte stukje 70 meter, vooral het laatste stuk is erg stijl, de helling is hier ongeveer 35%.


Bochtigste straat

lombard street

Lombard Street in San Francisco, naar de top van de “Russian Hill”, staat bekend als de bochtigste straat in de wereld. In San Francisco zijn er natuurlijk een hoop steile hellingen, dit stukje was zo steil dat het voor de meeste voertuigen te gevaarlijk was om recht naar beneden te gaan. Daarom werd in 1922 besloten om deze kronkelige weg te bouwen. In slechts 400 meter moeten er acht scherpe haarspeldbochten genomen worden, de maximum snelheid is dan ook 5 miles (8 km) per uur. Momenteel is de straat vooral een toeristentrekpleister.

Grootste snelweg knooppunt

Judge Harry Pregerson Interchange

De Judge Harry Pregerson Intersection in Los Angeles is een van de meest gecompliceerde snelweg knooppunten ter wereld. Twee grote snelwegen, de I-110 en de I-105 komen hier samen en blijkbaar zijn hier vier levels voor nodig om dit in goede banen te leiden!

Smalste straat ter wereld: 12 centimeter

Spreuerhofstraße
foto: Kathrin Gaißer

Spreuerhofstraße, in Reutlingen Duitsland, is officieel de smalste straat in de wereld (ze hebben een bordje!). Op het smalste punt is de straat 12 centimeter en het weidste punt is 50 centimeter. Het straatje is gebouwd in 1727, en is officieel geregistreerd als straat. Of er ook echt iemand doorpast …?

Kortste straat ter wereld: 2.06 meter

Ebenezer Place
foto: Iain Lees/Wikicommons

Ebenezer Palace, in Wick Schotland, staat in het Guinness record boek als de kortste straat ter wereld. De straat is slechts 2.06 meter lang, en er is dan ook maar één adres, de voordeur van No.1 Bistro, onderdeel van Mackays Hotel. De straat stamt uit 1883 toen Ebenezer Palace werd gebouwd. De eigenaar van het gebouw werd geïnstrueerd om een naam op de zijkant van zijn hotel te verven, in 1887 werd hier een straatnaam van gemaakt.